L’Associació Pickleball del Bages és pionera en la introducció d’aquest esport al país

L’entitat desenvolupa les seves activitats al pavelló de Cabrianes i té quatre monitors titulats i una quinzena de palistes

Els alumnes i professors d’un cicle formatiu de l’Escola Joviat mostren les seves habilitats amb la pala | OSCAR BAYONA

Els alumnes i professors d’un cicle formatiu de l’Escola Joviat mostren les seves habilitats amb la pala | OSCAR BAYONA / Lluís Cuberes i Martí

D’un temps ençà, la comarca del Bages i, més concretament, la població de Cabrianes, ha esdevingut l’eix vertebrador de la introducció a Catalunya del pickleball, una modalitat esportiva de pala que combina característiques pròpies del bàdminton, el tennis i el tennis taula.

Tots els dilluns, dimecres i divendres, de 17 a 20 hores, els pioners del pickleball a casa nostra s’apleguen al pavelló de Cabrianes per practicar un esport «dinàmic, però totalment inclusiu, apte per a palistes de totes les edats, des dels sis anys fins a la setantena». No en va, el pickleball requereix «fer moviments ràpids, però en un espai molt reduït. No és un esport de potència, és una modalitat on predominen l’estratègia i la col·locació», detalla el president de l’Associació Pickleball del Bages, l’avinyonenc establert a Sant Fruitós, Pere Segura.

Un esport en expansió arreu

El pickleball va néixer l’estiu del 1965 a la llar del futur congressista Joel Pritchard, a l’illa de Bainbridge, estat de Washington (EUA). La impossibilitat d’organitzar un partit de bàdminton va incitar Pritchard i uns amics seus, els germans McCallum, a crear una modalitat esportiva de pala que s’adaptés a les característiques de l’espai de què disposaven. Durant els anys setanta, el pickleball es va expandir fins a Califòrnia, Florida i Hawaii. En l’actualitat, tal com exposa Pere Segura, «als Estats Units, el practiquen cinc milions de persones i és un esport en expansió que provoca la creació de clubs que tenen fins a una trentena de pistes a les seves instal·lacions». Així doncs, als Estats Units «s’organitzen torneigs a dojo i ja s’han constituït dues lligues professionals de pickleball: la Major Pickleball League (MPL) i la dinamitzada per la Professional Pickleball Association (PPA)». «Les residències d’avis construeixen pistes de pickleball per als seus usuaris i jugadors o exjugadors de l’NBA com Dirk Nowitzki, Lebron James, Kevin Love i Draymond Green promouen aquest esport o inverteixen en l’adquisició d’equips professionals», explicita Pere Segura.

L’avinyonenc va practicar el bàsquet, el tennis i la natació des de la infantesa, però fa quasi una dècada, unes calcificacions al peu dret derivades d’una lesió mal curada el van obligar a deixar de fer esport i a sotmetre’s a dues intervencions quirúrgiques. Després de vuit anys sense poder jugar a tennis ni practicar cap altre modalitat esportiva, entre els 33 i els 41 anys, la descoberta del pickleball ha permès el bagenc retrobar-se amb l’activitat física. «Tal com assenyalava, el pickleball és un esport del tot inclusiu, gens agressiu: requereix un toc de pilota suau i puc competir en la modalitat de dobles sense dificultats». El febrer d’aquest any, en assabentar-se que s’organitzava un curs de monitor de pickleball a Sevilla, Pere Segura va enredar el navarclí Dani Nieto per assistir-hi i cursar-lo. «Necessitàvem assessorament i aprofundir en els coneixements que teníem. Era una oportunitat única», relata.

Una modalitat que ha arrelat

«El pickleball es va començar a practicar a Madrid el 2010, gràcies al professor universitari nord-americà Mike West, la persona que va introduir aquest esport a l’Estat». «De moment, ha arrelat a la capital i a Andalusia, on ja hi ha setze associacions que el promocionen i que organitzen competicions. El setembre passat, l’Spanish Open Pickleball Championships va aplegar palistes d’onze nacionalitats», assenyala.

Pere Segura, Dani Nieto i el manresà Èric López van tramitar la inscripció provisional de l’Associació Pickleball del Bages el març passat i, des d’aleshores, han desenvolupat una activitat frenètica per donar a conèixer aquest esport a casa nostra. No endebades, en aquests deu mesos han organitzat exhibicions a escoles, fires, places, clubs esportius i zones esportives de Mura, Navarcles, Sant Fruitós de Bages, Santpedor, Navàs, Sallent, Santa Maria d’Oló i Manresa i han creat una activitat extraescolar de pickleball a l’escola Monsenyor Gibert de Sant Fruitós de Bages a la qual assisteixen regularment 26 alumnes. El divendres, 25 de novembre, un grup de mestres i alumnes del Cicle Formatiu de Grau Mitjà d’Activitats Físiques i Esportives de l’Escola Joviat van descobrir el pickleball de la mà de Pere Segura i Èric López.

Els pioners d’aquest esport al Bages, a més de gestionar la creació d’un lloc web de l’associació, pretenen arrelar en una població de la comarca el consistori de la qual estigui disposat a adequar pistes per a la pràctica del pickleball i introduir-lo en d’altres escoles com a activitat extraescolar, el proper curs lectiu.

Subscriu-te per seguir llegint