FUTBOL / LLIGA SANTANDER

Quan serà campió el Barça?

Els de Xavi tenen 11 punts de marge sobre el Madrid a falta de vuit jornades pel final i podrien coronar-se a casa contra la Reial Societat o bé al RCDE Stadium

L'afició del Barça ja fa càlculs sobre la data en que es guanyarà la Lliga

L'afició del Barça ja fa càlculs sobre la data en que es guanyarà la Lliga / EUROPA PRESS

Toni Mata i Riu

Toni Mata i Riu

La victòria d'aquest diumenge contra l'Atlètic de Madrid per 1-0, amb un gol de l'heroi més inesperat, Ferran Torres, ha tingut un efecte tranquil·litzador entre l'afició blaugrana. Tot i els 11 punts de marge sobre el Real Madrid, la possibilitat d'una o més ensopegades en aquest tram de la temporada en que ambdós jugaran quatre partits en deu dies generava inquietud. Amb els blancs com a rival, i tota la seva maquinària propagandística a punt, el risc de reactivar les possibilitats merengonas de guanyar la Lliga creava temor: la culerada es dividia entre els que creuen que la diferència és gran i els que se sentien neguitosos pel mal joc de l'equip i la duresa dels rivals.

El gol de Ferran Torres va donar tres punts al Barça

El gol de Ferran Torres va donar tres punts al Barça / ALBERT GEA/REUTERS

Però un gol abans del descans, el retorn de De Jong i Pedri i les mans salvadores de Ter Stegen han retornat una certa calma a l'entorn. Amb 11 punts de marge, el Barça podria ser campió el cap de setmana del 20 i 21 de maig al Camp Nou contra la Reial Societat. Si fins aleshores, tots dos equips ho han guanyat tot, els de Xavi sortirien del duel contra els bascos a 11 punts amb només 9 per jugar. Però qualsevol ensopegada d'un dels dos equips pot alterar les previsions.

Quin calendari els espera a Barça i Madrid?

JORNADA 31

Girona-Real Madrid, dimarts 25 d'abril a les 19.30 h

Rayo Vallecano-Barça, dimecres 26 d'abril a les 22 h

Sortida complicada per un Madrid que encara és ben viu a la Copa -jugarà la final contra l'Osasuna el 6 de maig- i a la Champions, on l'espera el City de Guardiola a les semifinals (9 i 17 de maig). El Girona encara no té la permanència assegurada. Per al Barça, difícil visita a Vallecas en un partit que acabarà a mitjanit. Un pols aspre en un camp que apreta molt.

JORNADA 32

Real Madrid-Almeria, dissabte 29 d'abril a les 18.30 h

Barça-Betis, dissabte 29 d'abril a les 21 h

Les opcions de l'equip de Pellegrini d'anar a la Champions passen per no deixar escapar punts perquè té la Reial Societat 6 per sobre, i això el farà un rival incòmode al Camp Nou. Per a un Madrid més pendent d'altres lluites, un Almeria en plena batalla per la permanència pot ser un os dur de rosegar.

JORNADA 33

FC Barcelona-Osasuna, dimarts 2 de maig a les 19.30 h

Reial Societat-Real Madrid, dimarts 2 de maig a les 22 h

Jornada a priori més propícia als interessos blaugrana: l'Osasuna i el Madrid estaran a quatre dies de disputar la final de la Copa del Rei. La Reial Societat, a més, s'està jugant la quarta plaça que porta a la Lliga de Campions.

JORNADA 34

Espanyol-Barça, 13 o 14 de maig

Real Madrid-Getafe, 13 o 14 de maig

Jornada trampa pels dos candidats al títol. El somni humit de la culerada és guanyar la Lliga al RCDE Stadium i, si pot ser, enviant els blanc-i-blaus a Segona. I això farà l'equip de Luis García doblement perillós. Els blancs s'enfronaran a un altre conjunt que s'està jugant la permanència, entre els dos duels amb el City.

Vinicius, entre Busquets, Araújo i Koundé en el partit de Copa que els blancs van guanyar per 0-4 al Camp Nou

Vinicius, entre Busquets, Araújo i Koundé en el partit de Copa que els blancs van guanyar per 0-4 al Camp Nou / ALEJANDRO GARCÍA/EFE

JORNADA 35

Barça-Reial Societat, 20 o 21 de maig

València-Real Madrid, 20 o 21 de maig

Si els dos equips ho guanyen tot, aquesta seria la jornada en que el Barça podria ser campió. La Reial Societat probablement encara pugnarà per plaça Champions i el València per salvar la categoria. El Madrid serà un rival desmoralitzat per haver quedat fora de la final de la Champions o bé un equip en estat d'eufòria per estar a un partit de la 15a.

JORNADA 36

Valladolid-Barça, 23/25 de maig

Real Madrid-Rayo Vallecano, 23/25 de maig

Com estarà el Valladolid a tres jornades del final és a hores d'ara una incògnita, però si el Barça encara no ha lligat el títol tindrà un desplaçament difícil. El Madrid, si ha passat a la final de la Champions, treurà aquest dia Hazard i tot, si convé. Sempre i quan, és clar, no tingui possibilitats matemàtiques, encara, de ser campió de lliga.

JORNADA 37

Barça-Mallorca, 27 o 28 de maig

Sevilla-Real Madrid, 27 o 28 de maig

Si el Barça no és encara campió aquest dia és que la situació s'ha tornat insostenible i una crisi de proporcions èpiques sobrevola el mutilat Camp Nou. El Mallorca, probablement, ja tindrà la permanència assegurada, i el Madrid estarà a dues setmanes de la final europea si Guardiola i Haaland no ho eviten.

JORNADA 38

Celta-Barça, 3 o 4 de juny

Real Madrid-Athletic, 3 o 4 de juny

El somni culer és que el partit es jugui diumenge 4 i l'equip femení pugui lluir la Champions guanyada el dia abans davant l'afició, i amb el conjunt masculí ja campió des d'unes setmanes abans. Tot el que no sigui aquest escenari serà un tragèdia.

Xavi dialoga amb l'àrbitre José María Sánchez Martínez durant el partit de diumenge

Xavi dialoga amb l'àrbitre José María Sánchez Martínez durant el partit de diumenge / ENRIC FONTCUBERTA/EFE