Regió7

L’atenció personal per no haver de deixar l’esport

Prop de 275 persones ja han passat per la nova unitat de readaptació esportiva del CIMETIR Manresa

Text i fotos: Jordi Badia Perea

Lluc Matas és un futbolista professional, porter del filial del Girona FC. Anna Martínez és una pivot del cadet del Sabadell BQ Vallès. I Jordi Domènech és un esportista amateur. Tots tres tenen en comú haver patit lesions greus que els han apartat temporalment de la pràctica esportiva i que treballen dur per tornar-hi a la unitat de Readaptació Esportiva Integral del CIMETIR

Juanjo Brau
Jordi Domènech fent exercicis amb una raqueta de pàdel  amb el fisioterapeuta Pau Martínez

Jordi Domènech fent exercicis amb una raqueta de pàdel amb el fisioterapeuta Pau Martínez


Recupera les lesions a partir de tractar les persones

Rehabilitar i readaptar no són verbs sinònims. Segons el Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans, rehabilitar significa «restituir al seu primer estat, d’on era caigut», mentre que readaptar vol dir «tornar a ajustar o acomodar (una cosa)». A l’esport, el més habitual és parlar de rehabilitació més que no pas de readaptació. I això que la línia que separa l’una de l’altra és la que va de l’èxit en la recuperació a la recaiguda constant, entrebancs que poden dur al fracàs i a l’abandonament de la pràctica esportiva, sobretot en el cas dels esportistes amateurs.

Els clubs professionals ho saben prou bé, de manera que van ensenyar-nos a distingir entre l’alta mèdica, la que equivaldria a la rehabilitació, quan el jugador es pot reincorporar als entrenaments, i l’alta esportiva, la que valdria per a la readaptació, el moment en què l’esportista està llest per ser alineat per l’entrenador. Ara, en algun club com el FC Barcelona, per evitar malentesos i estalviar-se polèmiques, ja fa unes quantes temporades que les fan coincidir en el temps. Però la diferència entre un estat i l’altre existeix.

Lluc Matas és un futbolista professional, porter de l’equip filial del Girona FC. Anna Martínez és una pivot de l’equip cadet del Sabadell Bàsquet Vallès. I Jordi Domènech és un exfutbolista i esportista amateur. Tots tres tenen en comú haver patit lesions greus que els han apartat temporalment de la pràctica esportiva. També comparteixen haver experimentat la diferència que hi ha entre rehabilitació i readaptació en forma de recaigudes. I, en el cas de Jordi Domènech, amb la conseqüència d’un abandonament de 6 anys. Tots tres coincideixen a la unitat de Readaptació Esportiva Integral de la Clínica Sant Josep, amb la qual es completa la cartera de serveis del Centre Integral de Medicina Esportiva, Traumatologia i Rehabilitació (CIMETIR). Des que aquesta unitat va entrar en funcionament a mitjan febrer, ja hi han passat prop de 275 persones. «El balanç que en fem és molt positiu, el boca-orella funciona i el creixement és constant», afirma el doctor Lluís Til.

La indústria de l’esport ha crescut enormement les darreres dècades. Tot i que és difícil trobar estudis globals, una ponència presentada l’any 2018 en el 3r Congrés d’Economia i Empresa a Catalunya per J. Bosch, J. Garcia i C. Murillo estimava que la facturació de les empreses de la indústria de l’esport a Catalunya era de 1.500 milions d’euros, amb un pes en el valor afegit brut de l’1,2 %. En aquest mateix estudi s’apuntava que en els deu anys anteriors, la indústria de l’esport havia mantingut un creixement sostingut del 6 % anual.

És clar que en aquest creixement hi influeix molt l’esport professional que actua com a mirall per als esportistes amateurs, sigui a l’hora d’escollir un determinat material o bé sigui per replicar unes rutines i uns mètodes d’entrenament, sinó tan exigents, sí que almenys s’adaptin tant com sigui possible a les circumstàncies de cadascú. Entre aquestes rutines hi ha els controls mèdics i les proves d’esforç periòdiques, i les dietes nutricionals, per exemple, i és previsible que, seguint l’estela dels professionals, s’hi incorpori també el recurs al psicòleg esportiu. I el treball de readaptació, és clar, atès que les mútues cobreixen, en el millor dels casos, fins a la rehabilitació.

El cas de Jordi Domènech no és l’únic amb què s’ha trobat l’equip mèdic liderat pels traumatòlegs Lluís Til i Jordi Puigdellívol, el fisioterapeuta Juanjo Brau i la infermera Mònica Currius. «Al contrari, ens venen molts pacients frustrats perquè no se’n surten, han patit recaigudes i han agafat por, i es pensen que ja no podran tornar a competir», explica Pau Martínez (Moià, 1999). «Vam tenir el cas d’una persona d’uns cinquanta anys, amateur, que duia 2 anys sense córrer. Tenia els turmells laxes i se’ls torçava cada dos per tres. Estava frustrat i havia optat per abandonar. Amb dos mesos de treball, va tornar a córrer. Em va abraçar!», recorda emocionat.

«No he diferenciat mai entre un esportista professional i un amateur», afirma Juanjo Brau, «perquè, de fet, no tractem lesions sinó persones lesionades». «És clar que la visibilitat que tenen els professionals fa que els esportistes de base i els amateurs se’ls mirin com en un mirall, però els fem entendre que no s’hi poden comparar, que el context de cadascú, els recursos d’uns i altres, no tenen res a veure», explica.

Ara, aquest context i aquests recursos no sempre van en benefici del professional perquè aquest «té pressa, i un entorn i unes circumstàncies que el pressionen per tornar de seguida, amb el perill de precipitar-nos i recaure». I afegeix Brau que, diferentment, «l’esportista amateur no té pressa i és molt agraït, ve amb predisposició i voluntat de recuperar-se». En aquest sentit, Brau també té la seva anècdota. El cas d’una doctora que no podia estirar el genoll. «En acabar una sessió, em vaig pensar que potser l’havia forçada en excés perquè semblava que estigués marejada, però... és que s’havia emocionat en posar-se dreta i veure que podia estirar del tot la cama!».

Ferran Lanau (Manresa, 1991) coincideix amb en Brau a l’hora de diferenciar la predisposició de l’esportista amateur respecte del professional. Es va incorporar a la unitat del CIMETIR des dels inicis. A la universitat, havia estat l’únic a voler-se dedicar a la psicologia de l’esport. A més, quan ha de tractar una persona lesionada de lligaments encreuats, com l’Anna Martínez amb qui treballa, «tinc l’avantatge que els puc explicar que jo me’ls vaig trencar en un partit de costellada. Vaig durar 10 minuts a la pista, 10 minuts que es van convertir en 10 mesos aturat».

Quan un esportista es lesiona de gravetat, pateix tres tipus de pors: a l’operació, com en el cas de Jordi Domènech, al dolor i que l’operació no hagi sortit prou bé, com en el cas de l’Anna Martínez, i la por a la tornada, a recaure i a no recuperar el nivell d’abans, com el cas d’en Lluc Matas.

«He dut el cas d’una jugadora de bàsquet que es va trencar els encreuats. Quan va tornar, només llançava triples, no entrava mai a cistella», explica. Per desfer el bloqueig mental en què es trobava, «una manera va ser visualitzant les jugades, l’entrada a cistella, la topada amb les rivals...». La pregunta següent era saber si se n’havia sortit: «Prou bé, sí. Continua llançant més triples que abans, però torna a entrar a cistella, que era un dels seus punts forts». Aquella jugadora s’havia trencat els encreuats en una entrada a cistella, «és clar!»

El porter del filial del Girona Lluc Matas fent exercicis amb Pau Martínez per enfortir la zona lesionada

El porter del filial del Girona Lluc Matas fent exercicis amb Pau Martínez per enfortir la zona lesionada

La nutrició, factor clau en les lesions

Laura Escudé (Puig-reig, 1993) és nutricionista. Forma part de l’equip des dels inicis «perquè teníem molt clar que l’estratègia havia de ser integral i personalitzada, i que, a més de la part física, també havíem d’abordar la readaptació des dels àmbits psicològic i dietètic», explica Brau.

«Quan un esportista es lesiona, atura la seva rutina diària, queda immobilitzat, la seva despesa energètica disminueix i això fa que guanyi pes i perdi massa muscular, i que el sobrepès i la pèrdua de força afecti negativament les articulacions», respon Escudé a la pregunta de per què és important la nutrició durant el període de lesió. «A més –afegeix–, tant la lesió com la intervenció quirúrgica comporten un procés d’inflamació que cal corregir amb una alimentació antiinflamatòria».

Escudé explica el cas d’una atleta que havia patit una segona lesió i que, «en abordar-la de manera global, ens vam adonar que patia un dèficit nutricional que afavoria les recaigudes».

«Fins fa poc, els entrenadors només s’enfocaven al rendiment esportiu, sense valorar prou els aspectes nutricionals. He portat casos d’abandonaments per intoleràncies digestives, per exemple. Per sort, aquesta visió s’està corregint», conclou Escudé.

Juanjo Brau

FISIOTERAPEUTA

«Mai he fet distincions entre un esportista professional i un esportista amateur»

Juanjo Brau (Sant Vicenç de Castellet, 1964) va ser al FC Barcelona del 1997 al 2022. Durant 25 anys, va cuidar els cossos dels millors futbolistes blaugranes, entre els quals el de Leo Messi. De fet, en va ser durant anys el seu fisioterapeuta de capçalera. A l’entrevista feta per a aquest reportatge afirma que «mai he fet distincions entre un esportista professional i un esportista amateur. Les lesions són les mateixes, encara que els contextos d’un i altre siguin diferents».

Lluc Matas

PORTER DEL FILIAL DEL GIRONA FC

«Hauria pogut jugar a Primera, sí... ara només puc treballar per tornar»

Lluc Matas (Barcelona, 2002) és un porter que fins a la temporada passada militava al filial del Girona FC. Hi va entrar fa 6 anys. Abans, havia jugat al Manlleu i a l’Aiguafreda, població en què viu. Des de l’any 2019 que arrossega problemes amb les lesions. Aquella temporada es va trencar el tendó del recte del quàdriceps de la cama dreta. Va patir recaigudes de manera periòdica. La temporada passada havia de ser important. El primer equip la va iniciar amb un sol porter i Michel, el seu entrenador, li va fer confiança. El va fer debutar en el darrer partit amistós contra el Saragossa (1 a 1) i va anar convocat a les tres primeres jornades del campionat de Lliga contra el València, el Getafe i el Celta.

Però la seva progressió va quedar estroncada el novembre per una fissura al septe. El va operar el doctor Puigdellívol. «Em van dir que hi havia dos especialistes, un a Finlàndia i l’altre aquí», explica. Al gener va fer un pas enrere i van decidir aturar-se i fer net.

Se’n recupera a la unitat de Readaptació Esportiva Integral del CIMETIR. «Des del primer dia m’han fet sentir com si estigués a casa, i això fa que tinguis més ganes de treballar», diu. «Els fisios estan en contacte amb els doctors, la informació circula entre ells, i el treball s’adapta de manera personalitzada», afegeix.

Si fos el cas d’un esportista amateur o estigués en un club de les categories inferiors, no estranyaria que recorregués a serveis de recuperació externs, però el Girona milita a la Primera Divisió del futbol espanyol. «Sí, però al club no puc disposar de l’atenció individualitzada que tinc aquí, amb una persona que està per mi l’hora o l’hora i mitja de cada sessió. Al Girona hi faig el treball de camp, complementari», explica.

«Hauria pogut jugar a Primera, sí…», diu resignat. «Però no hi he de pensar. No puc fer altra cosa que treballar i posar-me a punt per tornar, no hi puc fer més». Malgrat que l’ajuda de la família i els amics ha estat fonamental per no enfonsar-se, en Lluc Matas ha recorregut a l’ajuda d’un psicòleg «perquè la lesió és el pitjor que li pot passar a un esportista». I encara més si t’arriba en el moment en què has vist la porta a la màxima categoria. «Tinc companys que han patit lesions greus i han plegat. La força mental és fonamental. Si ens prepararem i ens reparem físicament, també ho hem de fer mentalment. A més, som joves, som molt influenciables, el cercle en què ens movem és molt important».

«Vaig parlar amb el doctor Til. Em va dir que estigués tranquil, que arribaria lluny, que em recuperarien al cent per cent… que els millors et transmetin aquesta confiança és descomunal», explica agraït. Potser per això segueix acudint al centre manresà malgrat que ja fa unes quantes setmanes que està recuperat de la lesió.

Anna Martínez

PIVOT DEL CADET DEL SABADELL BQ VALLÈS

«Quan em vaig despertar, vaig saber que també tenia el lligament encreuat trencat»

«Això m’ha arruïnat la vida. Per a mi, el bàsquet ho és tot», diu emocionada. La seva mare és al seu costat, la mira i assenteix. Anna Martínez (Vacarisses, 2008) és una pivot de primer any de cadet del Sabadell BQ Vallès. «Això» és una lesió del lligament encreuat i del cartílag del genoll esquerre. «Em vaig lesionar el 18 de gener, era un dimecres, va ser en un entrenament. Era una mica abans d’acabar la primera volta», recorda. Té la data i el dolor ben gravats. També l’angoixa. Es passava el dia plorant. Hi havia la lesió i hi havia també el fet de perdre’s el que quedava de la temporada, i ho diu amb la veu adolorida, de no poder ser a la final a quatre que les seves companyes van disputar a Pineda.

Anna Martínez estudia ESO a l’institut de Vacarisses. El curs, malgrat la patacada física i emocional per la lesió, li ha anat bé. L’any que ve farà quart. Va començar jugant a bàsquet al CN Sabadell. L’entrenador que hi tenia va marxar-ne per encapçalar un projecte de bàsquet formatiu al Sabadell Sud Club Bàsquet. N’hi van dir Sabadell Bàsquet Vallès, i s’hi va endur l’Anna i la majoria de jugadores del Club Natació.

La ressonància que li van fer de seguida deia que només tenia trencat el cartílag. Els lligaments s’havien salvat. El doctor Puigdellívol la va operar l’1 de març. La seva primera valoració apuntava a un trencament dels lligaments, també, però... hi havia el resultat de la ressonància i no s’hi va posar fort. L’Anna va entrar al quiròfan convençuda que només tenia trencat el cartílag. No obstant, «quan em vaig despertar, vaig saber que el diagnòstic del doctor Puigdellívol era l’encertat, l’encreuat també estava trencat en un 80 per cent».

A més, la recuperació no va anar del tot bé. No avançava com preveien i es va haver de sotmetre a una segona intervenció, «el 17 de juny». Ara se’n recupera fent dues sessions de rehabilitació combinades amb les de readaptació. I amb una cada quinze dies amb el psicòleg de la unitat, Ferran Lanau. «Per ansietat», explica. L’ajuda a «veure el debut, a gestionar el dolor, a agafar confiança...» i també –i potser sobretot– «a no tenir por de perdre la plaça a l’equip».

De Vacarisses a Manresa hi ha una mitja hora llarga en funció del trànsit. Se’n fan un tip, però no se’n dolen. «Surt d’aquí animada», diu la mare, «perquè veig el progrés diari», afegeix l’Anna. Ara parla amb esperança. Explica que ja ha conversat amb l’entrenador i que «sí, m’ha dit que m’esperen». I ja pensa a ser a «la final a quatre de l’any que ve, i al campionat d’Espanya...».

Jordi Domènech

JUGADOR DE FUTBOL I ESPORTISTA AMATEUR

«És un partit de costellada, no caldrà ni que et moguis, em van dir»

Jordi Domènech (Barcelona, 1981) és un esportista amateur. Havia practicat el futbol durant molts anys. Va jugar al Sants, al Prat, a l’Horta i al Magòria. Va arribar a la categoria Preferent. Quan va deixar el futbol, es va començar a engreixar fins al punt d’obligar el seu cos a arrossegar 40 quilos de més. «Un dia de fa 6 o 8 anys», no ho recorda bé, els seus companys el van convidar a fer un partit de futbol 7. Els va dir que no, que no estava en condicions de jugar. Hi van insistir. «És un partit de costellada, no caldrà ni que et moguis, em van dir» per animar-lo. I, és clar, hi va anar. La conseqüència va ser una prolongació del lligament encreuat del genoll esquerre, el de la cama bona.

Ja no va tornar a jugar. Va seguir sense fer esport i amb el mateix pes de més acumulat. Sense adonar-se’n, aquells 40 quilos extres anaven fent mala feina. Fins que un dia, mentre descarregava un paquet d’aigua de la furgoneta, aquell genoll va dir que ja en tenia ben bé prou. Resultat: arrel meniscal i lligament encreuat prolongat i trencat.

El diagnòstic era clar i la solució també: s’havia d’operar. Però s’hi va negar. «Per por», confessa. Ara: es va proposar aprimar-se. Va començar a caminar i després a córrer. Va perdre fins a 30 quilos. I es va veure amb cor d’afegir-hi el pàdel i el crossfit. Diuen que qui ha practicat esport de competició, no perd mai l’esperit competitiu. Havia descobert un nou esport i s’havia aprimat. Va voler competir. Però no podia. El dolor li impedia incrementar les càrregues de treball. També hi havia la salut.

«Em vaig operar farà un any i tres mesos», explica. Viu al Bruc i anava a recuperació a Igualada. Tanmateix, la inflamació no baixava. Va agafar un entrenador personal de crossfit, amb qui feia els exercicis que el doctor Puigdellívol preescrivia. Deu mesos després, es va sotmetre a una ressonància i els resultats que en van sortir van ser descoratjadors. L’arrel meniscal no s’hi apreciava i el lligament estava parcialment trencat.

Hi havia dos camins a seguir: o tornar-se a operar o una via conservadora, més lenta. «No vull tornar a estar quatre mesos sense fer res, a caminar amb crosses i a esperar que t’ho facin tot», explica. «El treball que faig aquí no té res a veure amb el que feia amb l’entrenador personal. Tinc una persona per a mi tot sol. Tinc la sensació d’estar-me preparant per tornar a jugar», diu. Al pàdel i al crossfit. Amb el fisioterapeuta Pau Martínez fan exercicis per muscular el genoll fet malbé. De moment, va en bicicleta elèctrica i ha començat a trotar en cinta.

Lluís Til

TRAUMATÒLEG

«Readaptar-se és bàsic perquè tothom torni a gaudir de l’esport en plenitud»

Lluís Til (Osca, 1964) va ser als serveis mèdics del FC Barcelona durant dues etapes diferents. Actualment treballa al Benfica. La seva llarga experiència en el futbol professional li ha fet entendre el lapse que hi ha entre «la cura anatòmica i la cura funcional». Explica que en la darrera dècada «s’han aplicat els coneixements en els esportistes d’elit», però que cal traslladar-los als amateurs. Perquè «readaptar-se és bàsic perquè tothom torni a gaudir de l’esport en plenitud».

stats