Ja sigui per causes de força major –inici de les obres de remodelació de tot el sector de l’avinguda de Maria Cristina, que s’allargaran durant, almenys, dos anys– o per la necessitat d’anar afegint novetats que activin la curiositat i l’interès dels atletes en el tan competitiu sector de les carreres populars, la Zurich Marató de Barcelona estrenarà circuit per a la pròxima edició, que se celebrarà el 10 de març del 2024, i que s’ha presentat aquest dijous amb el regidor d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, David Escudé, el director de la prova, Mauro Llorens, i l’atleta olímpic Nacho Cáceres fent de mestres de cerimònies.

I aquest nou recorregut suposarà una autèntica revolució si tenim en compte que, més enllà de les modificacions introduïdes al llarg dels anys –intentant fer-la més veloç a costa de sacrificar una mica d’espectacularitat mirant d’adaptar-se als nous temps urbanístics, que no significa altra cosa que més restriccions per a les proves a l’aire lliure–, la base del circuit ha mantingut més o menys els traços de l’original, que es va presentar un ja llunyà 2006 i que va servir de revulsiu –centrat a la capital catalana en un trajecte exigent alhora que monumental i vistós– per a una prova que va estar a punt de desaparèixer després d’un any sense fer-se per desacords entre organitzadors i estaments públics.

Sortida i meta en diferents punts

Per començar, a causa d’aquesta profunda remodelació que posarà potes enlaire tot el sector de la Fira a Montjuïc, la primera i més transcendental conseqüència és que la zona de sortida i meta canvien d’ubicació.

Deixem la majestuosa avinguda de Maria Cristina per traslladar-ne el punt d’inici al passeig de Gràcia gairebé tocant la Gran Via, el mateix emplaçament del recorregut més clàssic de la Cursa El Corte Inglés quan s’adreçava a l’Estadi Lluís Companys.

L’arc de meta estarà situat al passeig de Lluís Companys després de passar per sota de l’arc de Triomf, un escenari no únic en una carrera popular –per allà ja passava la mateixa Marató, pel quilòmetre 36, altres proves populars com la passada Cursa de la Mercè o el Correbarri i, fins i tot, la prova de 5 quilòmetres de la Jean Bouin l’aprofita també com a final de carrera–, però que sí que és remarcable en l’imaginari dels barcelonins... i els que no ho són.

S’ha buscat així que tant l’inici com el final es quedin gravats en el record dels corredors. La distància entre els dos punts serà de poc més d’un quilòmetre i la idea és que el guarda-robes, un servei molt utilitzat pels participants, se situï en un punt intermedi.