La Volta Ciclista a Catalunya 2024, que es disputarà del 18 al 24 de març, tindrà una etapa al Berguedà. L'inici serà al passeig de la Indústria de Berga i el final d'etapa al santuari de Queralt, després d'un recorregut per diferents municipis de la comarca. De moment, no s'ha concretat ni la ruta que faran els ciclistes ni el dia que la prova farà parada al Berguedà, però el director de la Volta, Rubèn Peris, ha avançat que en l'àmbit esportiu serà una etapa "important, dura i decisiva per al resultat final".

La Volta Ciclista a Catalunya torna a Berga després de 60 anys i serà l'onzena vegada que celebra una sortida o una arribada d'etapa. La darrera va ser l’any 1959 i la primera el 19. El santuari de Queralt, que ha tingut protagonisme en altres proves històriques com la Setmana Catalana, s'estrena com a port de final d'etapa de la Volta a Catalunya, una cursa que ha passat pel Berguedà en diverses ocasions.

L’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, s'ha mostrat satisfet que la Volta torni a Berga: "És una bona notícia per a la ciutat i per a la comarca. És un esdeveniment esportiu d’alt nivell que no només serà un pol d’atracció per als aficionats al ciclisme sinó que també ajudarà a dinamitzar el territori en molts àmbits". I ha afegit: "Esperem que la Volta hagi tornat per quedar-se, en una comarca on el ciclisme ha anat sumant adeptes els últims anys".

L’afició ciclista catalana i internacional podrà gaudir d’una etapa "espectacular" per les carreteres i ports del Berguedà, una comarca "amb característiques i potencial ideal per al ciclisme", ha remarcat el president del Consell Comarcal del Berguedà, Ramon Caballé, convençut que l’etapa de la Volta "encaixa amb la feina feta els últims anys des del Consell Comarcal per apostarpel ciclisme i el turisme de qualitat".

Ajuntament i Consell han unit esforços perquè l'etapa de la Volta a Berga i al Berguedà "sigui un èxit". Ivan Sànchez i Ramon Caballé auguren que el dia de la prova, "es viurà com una gran festa del ciclisme a Berga i comarca". Per a l'alcalde, el dia de l'etapa berguedana "serà històric". Ha comentat que la idea és convertit tota la setmana en un programa d'activitats relacionades amb el ciclisme, i a més, aprofitar el dia de la prova "com a aparador per posicionar el Berguedà com una de les millors comarques del món per fer ciclisme".

Rubèn Peris ha assegurat que "tornar a Berga era un clam del món del ciclisme, molts aficionats ens ho demanaven". I no només aficionats, també els corredors. "N'hi ha molts que viuen a Andorra i per proximitat coneixen bé la zona", ha dit Peris. Un d'aquests ciclistes interessat en el Berguedà és el guanyador de La Vuelta aquest setembre, Sepp Kuss, un enamorat de la comarca per a la pràctica ciclista. De fet, Kuss ha fet un a piulada a la xarxa social X sol·licitant per on vol que passi l'etapa.

103a edició de la Volta

La Volta Ciclista a Catalunya forma part del calendari UCI WorldTour, que agrupa les millors curses del món, i amb 102 edicions disputades, és la tercera prova per etapes més antiga després del Tour de França i el Giro d’Itàlia. Any rere any hi participen els millors ciclistes del món, i el vigent vencedor és l’eslovè Primoz Roglic, que es va imposar en la darrera edició en un duel vibrant al belga Remco Evenepoel.

En la darrera edició, les imatges televisives de la Volta a Catalunya van arribar a 190 països i als cinc continents. A territori estatal es pot veure en directe per Esport3, TDP i Eurosport.

La 103a edició de la Volta Ciclista a Catalunya tindrà lloc del 18 al 24 de març de 2024.