Els amants de les curses de muntanya tenen una cita a Bagà aquest cap de setmana. La prova estrella serà la Salomon Ultra Pirineu, de 100 quilòmetres i 6.600 metres de desnivell positiu, que s'endinsa en trams d'alta muntanya del Parc Natural del Cadí-Moixeró i que es disputarà aquest dissabte, 30 de setembre, amb la participació dels millors esportistes de trail running.

Participaran en la cursa 1.100 corredors i corredores, una xifra inferior a la de l'any passat perquè l'organització ha rebaixat el límit d'inscripcions "per garantir l'excel·lència de la prova", ha dit el director, David Prieto. Cal destacar la presència dels guanyadors de l'Ultra Pirineu de l'any passat, Núria Picas i Miguel Heras, i entre altres esportistes de renom, competiran a l'Ultra el rus Dmitry Mityaev, que l'any passat va quedar segon, i la seva parella, Ekaterina Mityaeva.

A part de l'Ultra, unes 1.200 persones optaran per córrer la Marató Pirineu, de 42 quilòmetres, una altra de les proves d'aquest dissabte a Bagà. D'entre els més de 2.300 corredors de l'Ultra i la Marató, l'organització n'escollirà aleatòriament quatre per fer-los controls antidopatge. És una novetat de la catorzena edició de la prova, tal com ha explicat David Prieto: "Volem contribuir a reduir la xacra del dòping en l'esport i tot i aquest esport va néixer amb una certa puresa, ara la possibilitat que hi hagi corredors que facin trampa hi és. Farem el possible per intentar-ho evitar incorporant els controls antidopatge".

Les curses de muntanya seran un bon reclam aquest cap de setmana a Bagà, amb participants de més de 50 països. A part d'Ultra i la Marató, dissabte també es fa la Pirineu XS, per als infants, i abans, la nit de divendres hi haurà la Nit Pirineu, una cursa vertical nocturna entre l’estació d’esquí de la Molina i el refugi del Niu de l’Àliga, amb uns 200 inscrits.

I aquest diumenge, 1 d'octubre, es disputarà la Mitja Marató Pirineu, de 21 quilòmetres, amb 900 corredors. Destaca la participació de l'atleta local Jan Torrella, "un candidat per fer pòdium o fins i tot per guanyar la carrera", apunta David Prieto.

Premis

En aquesta edició, els premis per als corredors i corredores que facin podi són més quantiosos. Tant en categoria masculina com femenina, els guanyadors de l'Ultra i de la Marató s'enduran 5.000 euros el primer; 2.500 el segon; i 1.500 el tercer classificat o classificada. A més, en l'Ultra, hi ha 2.000 euros addicional i s'aconsegueix temps rècord.

Impacte de la prova

Entre participants i acompanyants, les proves d'aquest cap de setmana portaran molta gent a Bagà i a tot el Berguedà. L'alcalde, Lluís Casas, ha recordat que és l'Ultra Pirineu és un bon aparador de Bagà a l'exterior, "a Catalunya, a Espanya i al món. És una bona oportunitat perquè els establiments turístics i de restauració facin ple absolut". L'alcalde ha remarcat que no només aporta beneficis durant els dos dies de curses sinó que té retorn tot l'any: "El fet que es retransmeti per televisió la cursa i també es vegin imatges del poble i de l'entorn, motiva molta gent a venir Bagà, sigui a entrenar-se o fer turisme. Per això des de l'Ajuntament hi apostem fort i ens hi impliquem, perquè és una operació molt rendible".

Segons David Prieto, director de la cursa, "la Salomon Ultra Pirineu genera un impacte econòmic de 4,6 milions d'euros al territori (a tot el Berguedà i part de la Cerdanya)".

Ultra bus

Aquest any es repetirà el servei d’autobusos que el Consell Comarcal del Berguedà posa a disposició del públic perquè no s’hagi de moure amb vehicle particular. Hi ha diferents línies de l'Ultra bus. La que va de Bagà a la Molina i retorn a Bagà, la de Bagà, Saldes, Gósol i retorn a Bagà. I la de Saldes al refugi d’Estasen. D'altra banda, el Consell contribueix i facilita el reciclatge dels residus que es generen en el desenvolupament de les proves del cap de setmana.