«Vam prendre la decisió de revitalitzar el CB Puig-reig per atendre una necessitat. Un curs lectiu rere l’altre, ens trobàvem que arribaven a l’IES Puig-reig els joves que fins aleshores havien configurat els equips de bàsquet que prenien part a les competicions escolars en representació de l’escola Alfred Mata i de l’actual escola Sant Martí, que aleshores s’anomenava Parroquial. Les jugadores i els jugadors aterraven a l’institut i volien continuar jugant, però el context no els ho permetia. Finalment, per trencar aquesta dinàmica, la temporada 2003-04 vam determinar federar un equip infantil femení». 

Neus Parera va exercir de mestra d’Educació Física a l’IES Puig-reig durant més de quatre lustres. Ara fa exactament dues dècades, ella i el seu marit, Javier Puche, van liderar la recuperació del bàsquet federat a la població del Baix Berguedà. Així va ser com es va posar el punt final a un període deu exercicis d’inactivitat del CB Puig-reig i es va començar a fonamentar una entitat que, aquest curs esportiu, aplega 115 jugadors.

La inauguració de l’exposició va generar expectació a Puig-reig LLUÍS CUBERES I MARTÍ

Dissabte, la biblioteca Guillem de Berguedà va acollir la inauguració de l’exposició commemorativa del vintè aniversari de la refundació del CB Puig-reig. Tal com assenyala David Casafont, el president de l’entitat, «la mostra és molt visual». L’exposició la configuren vuit àmbits temàtics que permeten fer una interessant immersió en la història de la pràctica del bàsquet a Puig-reig. Les seccions que apleguen una vintena de les samarretes que han lluït les formacions del club, els trofeus més preuats que ha conquerit l’entitat i les fotografies de grup de tots els basquetbolistes que han militat al CB Puig-reig exercici rere exercici des del curs esportiu 2023-04 complementen la mostra de cartells promocionals dels clàssics torneigs de Nadal i del 3x3 d’Estiu, així com el recull de fotografies dels moments més significatius d’aquestes dues dècades i l’acurat recull d’apunts històrics de la primera etapa de l’entitat berguedana (període 1977-1993). L’anomenat Llibre de Registres, el volum «que recull, temporada rere temporada, totes les jugadores i jugadors que han format part del CB Puig-reig des del 1986 i en el qual disposen d’un espai per tal que hi puguin deixar la seva signatura en visitar l’exposició», detalla el president, completa l’atractiva i didàctica mostraconfigurada per la junta directiva de l’entitat (David Casafont, Marta Codina, Marc García, Estela Güell, Albert Llimós, Albert Planas i Carles Valls). No endebades, des del 1986, 895 basquetbolistes han lluït un o més exercicis la samarreta del CB Puig-reig i han format part de la plantilla d’alguna de les 189 formacions que ha configurat el club en aquest període.

Indumentària d'una jugadora de bàsquet puig-reigenca del 1938 LLUÍS CUBERES I MARTÍ

Tal com s’apunta a l’obra de Rosa Serra i Josep Artero Puig-reig i la seva gent en temps de la Segona República (1931-1936) «a Puig-reig, algunes noies volien jugar a bàsquet; el 1938. Aurora Prat, en nom de la secció femenina d’ERC va sol·licitar oficialment a l’Ajuntament la instal·lació d’uns baskets al camp de futbol». El 1977, altra vegada van ser les dones les que van impulsar la creació del CB Femení Puig-reig, l’antecedent històric del club actual. Malauradament, Javier Puche no pot delectar-se amb l’exposició, però tots els puig-reigencs poden gaudir del seu llegat.