Albert Estella és la cinquena temporada que exerceix de director de l'estació d'esquí del Port del Comte, i abans hi havia treballat com a cap de pisters.

Com valora la temporada d'esquí al Port del Comte?

Ha estat una temporada molt bona, sobretot pel que fa a la quantitat de neu dels darrers mesos. Tot i així, i encara que ens falta tancar per comptar les visites totals, crec que l'afluència de visitants ha estat més baixa que la temporada passada. Hi ha hagut alguns caps de setmana que hem tingut un temps inestable, la qual cosa ha fet tirar una mica enrere la gent abans de venir. No crec que arribem a la xifra rècord de 88.000 esquiadors i esquiadores de l'any passat, però segur que serà una de les millors temporades de l'última dècada.

Quantes persones hi treballen, a l'estació?

Quan tenim l'estació tota oberta som unes seixanta persones treballant a l'apartat de remuntadors i al nostre lloguer. Tanmateix, aquí faltarien totes les altres persones treballadores en lloguers diversos, en el sector de l'hostaleria i en totes les empreses que no portem directament nosaltres.

Com és un dia de feina?

No n'hi ha cap d'igual, però comencem al matí comprovant el funcionament dels remuntadors i mirant que totes les pistes estiguin a punt i senyalitzades per als clients. També mirem la meteorologia, controlem els pàrquings... És un no parar, i quan sembla que tot està controlat, comença a bufar vent fort i llavors hem de córrer per controlar els telecadires, per exemple. Quan tanquem pistes i no queda ningú, comença el dia una altra vegada! Llavors, és el moment de preparar les pistes per al dia següent. Fem informes i parlem amb els maquinistes, que treballaran durant tota la nit. A part d'això, si les temperatures baixen, hem de posar en marxa els canons generadors de neu i comprovar amb antelació que tot estigui apunt per obrir.

Han pensat en alguna millora o innovació per impulsar a la temporada que ve?

Primerament, hem de valorar la temporada actual. Després, decidirem quina part arreglem o què afegim. Tot i així, sent una estació privada, hem d'anar amb compte amb el que fem i el que deixem de fer per poder-la mantenir oberta. El que no podem saltar-nos són les revisions de totes les instal·lacions, que comporten un cost considerable, així com el manteniment de les pistes.

Quan acaba la temporada al Port del Comte, va a esquiar?

Quan tanquem temporada, m'agrada molt poder fer visites a altres estacions, tant de la zona com de fora del país, però també és cert que després de temporades de molta neu i molta feina, prefereixo desconnectar i agafar els esquís de travessa o de muntanya. Llavors, busco amagar-me en indrets on estigui sol i lluny de qualsevol soroll que no siguin els animals salvatges que corren per les muntanyes i els boscos.