Els millors esquiadors del món estan a punt d'arribar a Andorra per disputar, de l'11 al 17 de març, a l'estació de Grandvalira les Finals de la Copa del Món d'esquí alpí, que seran decisives per a les proves de velocitat.

Seran un total de 156 esquiadors de 18 països els que participaran en l'última prova del circuit de la Copa del Món 2018-19, que reuneix els 25 millors especialistes de cada disciplina, els campions olímpics i els actuals campions júnior.

Durant els cinc dies de competició, precedits de dues jornades d'entrenaments, es disputaran les proves de descens, supergegant, eslàlom i eslàlom gegant, en categoria masculina i femenina, a més de la prova alpina per equips.

Les finals serviran per determinar els guanyadors del Globus de Vidre de l'any, tant el campió absolut i la campiona absoluta com els vencedors de cada disciplina del circuit.

La pugna serà especialment intensa en les disciplines de velocitat, les de descens i supergegant, on encara no hi ha guanyadors clars. Les proves tècniques, eslàlom i eslàlom gegant, es disputaran a la pista Avet de Soldeu, que estrena una nova arribada més àmplia gràcies a la construcció d'una plataforma esquiable sobre el riu que apropa encara més la pista al poble de Soldeu.

En canvi, les proves de velocitat tindran lloc a la pista Àliga del Tarter. Hi haurà dues arribades diferenciades gràcies a l'esforç dels organitzadors.

Lluita pel Globus de Vidre

El circuit de la Copa del Món 2018-19 ha estat marcat pel clar domini de l'austríac Marcel Hirscher i la nord-americana Mikaela Shiffrin. L'austríac ja és el segon esquiador amb més victòries de tots els temps, només superat per l'històric Ingemar Stenmark. Shiffrin és la tercera dona amb més triomfs de la història, i a finals de 2018 va superar el propi rècord de Hirscher aconseguint 15 victòries de Copa del Món en un sol any.

A falta de només una prova, Marcel Hircher ja és el guanyador de les disciplines d'eslàlom gegant i eslàlom i està a un pas de tornar a ser campió absolut de la competició (ha guanyat les últimes set edicions).

En el cas de Shiffrin, ja és la guanyadora absoluta de la temporada i també de la disciplina d'eslàlom. Però el duel segueix obert en eslàlom gegant femení, on Tessa Worley està intentant plantar-li cara, i en les disciplines de velocitat tant en categoria masculina com femenina, després que els reis d'aquesta especialitat, Aksel Lund Svindal i Lindsey Vonn, es retiressin el febrer passat.

En categoria masculina, la batalla es jugarà entre l'italià Dominik Paris, el suís Beat Feuz i l'austríac Vincent Kriechmayr, mentre que en dones la pugna està entre els austríaques Nicole Schmidhofer i Ramona Siebenhofer en descens, i entre Mikaela Shiffrin i Tina Weirather.

Accessos i 3.000 places d'aparcament

La Federació Andorrana d'Esquí (FAE) serà present a la Alpine Team Event (ATE), que tindrà lloc a la pista Àliga del Tarter divendres 15 de març, amb la participació de Mireia Gutiérrez, Sissi Hinterreitner, Carla Mijares (reserva) , Axel Esteve, Àlex Rius i Xavi Salvadores (reserva).

Els organitzadors de les Finals Andorra 2019 han entrat aquesta setmana en l'esprint final de la preparació de l'esdeveniment. Mentre que els equips tècnics estan immersos en la instal·lació de les xarxes, el condicionament de les arribades i el muntatge de la infraestructura per a la retransmissió televisiva, el personal de logística ultima el dispositiu per garantir la màxima agilitat en els accessos als dos escenaris de competició.

De fet, el secretari general del Comitè Organitzador, Marc Mitjana, ha assegurat que les previsions del nombre de persones dels diferents col·lectius tècnics que acudiran a la cita, ja sigui dels equips dels diferents països, personal de la Federació Internacional d'Esquí (FIS), periodistes, equips per a la retransmissió o clubs, estan ja per sobre de les xifres que es van aconseguir en les últimes Finals tant d'Are (Suècia) l'any passat, i d'Aspen (Estats Units) fa dos anys.

Entre staff i equips, el gran circ blanc mourà al voltant de 2.000 persones acreditades i allotjades a Andorra. A més, s'han de sumar els esquiadors que seran aquests dies a Grandvalira i els usuaris que vulguin assistir a les Finals com a públic.

Per a aquests dies d'alta afluència, es recomana utilitzar les entrades perifèriques per accedir a les pistes de competició (Pas de la Casa, Grau Roig, Canillo i Encamp). En aquests quatre sectors hi haurà facilitats especialitzades d'aparcament -en el cas de Canillo els aparcaments de barrera seran gratuïts- i els remuntadors necessaris per arribar per pista a Soldeu i el Tarter tindran horaris d'obertura especials per garantir que el públic pugui gaudir de les proves .

Grandvalira obrirà els accessos dels seus 6 sectors a les 8:30 h dissabte i diumenge. D'altra banda, el tram de carretera general 2 entre El Tarter i Soldeu disposarà de tot un lateral per a l'aparcament de vehicles, i es posarà a disposició dels visitants un autobús llançadora que els traslladarà fins a peu de pista i que connectarà els dos sectors de manera contínua.

Finalment, els aproximadament 500 integrants dels clubs d'esquí estrangers que es preveu que acudeixin a la cita accediran al país per la frontera amb França i els autobusos els descarregaran a l'entrada nord de Soldeu, per a posteriorment aparcar els vehicles a l'aparcament de Grau Roig. En total, s'habilitaran unes 3.000 places d'aparcament per a garantir l'accessibilitat de tot l'esdeveniment.