La temporada de neu 2019-2020 ja ha començat a moltes estacions, i en d'altres està a punt d'iniciar-se. Si bé enguany algunes no han pogut obrir tan aviat com l'any passat, el cert és que les nevades que han caigut els últims dies han estat força ben repartides i han permès a moltes estacions preparar un bon nombre de pistes per començar a atreure els esquiadors.

Masella estrena la temporada

Com ja ha passat en altres ocasions, Masella ha tornat a ser la primera estació d'obrir dels Pirineus. Concretament, el dia 13 de novembre es va inaugurar la temporada, i actualment les 29 pistes, els 8 remuntadors i els 46 km esquiables, amb gruixos d'entre 25 i 75 cm, permeten mantenir l'estació oberta de forma ininterrompuda.

Actualment es continua treballant per augmentar la quantitat de neu mitjançant canons, en espera de noves nevades. Tot plegat, amb l'objectiu de mantenir les pistes obertes fins al dia 3 de maig del 2020, i oferir un total de 170 dies d'esquí.

La Molina ja és oberta

L'estació de La Molina no va ser la primera esquiable dels Pirineus per tan sols un dia, ja que el dia 14 va oferir als esquiadors un primer contacte amb la neu en una jornada extraordinària. Amb tot, l'obertura oficial de l'estació va tenir lloc el cap de setmana passat, amb un 40% de les pistes obertes, 25 km esquiables i el 50% dels remuntadors operatius.

L'estació treballa per oferir més dominis esquiables aquest mateix cap de setmana, tot esperant l'arribada de noves nevades que acabin de permetre l'obertura de les altres pistes.

Rècord a La Molina + Masella

Masella va ser la primera, i La Molina va obrir un dia després, però cap d'aquestes dates representen el rècord d'obertura de les estacions. Per contra, el domini esquiable entre totes dues va inaugurar la temporada el cap de setmana passat, en la que va ser oficialment la data d'obertura més primerenca de la història de la connexió entre les estacions, que s'estenen per la Cerdanya, el Berguedà i el Ripollès.

Actualment estan disponibles 67 km esquiables d'un total de 145, així com 16 remuntadors, 55 pistes i el 100% del desnivell esquiable obert, amb 937 metres de desnivell des del punt més alt del domini (Niu de l'Àliga, a 2.537 m) fins al punt més baix (pla de Masella, a 1.600 m).

A més, el cap de setmana passat també va obrir el telecadira Jumbo Tosa i es va estrenar el nou telecabina Cadí-Moixeró, que disposa de 8 places per pujar des de l'edifici del telecabina fins al Niu de l'Àliga. Com a dada destacable, aquest nou telecabina és oficialment el remuntador amb més desnivell del país, en passar dels 680 als 870 metres.

Port del Comte s'estrena demà

L'estació solsonina del Port del Comte tenia previst obrir les portes pel pont de la Puríssima, però finalment han avançat aquesta data a demà, dissabte, dia 30. En un primer moment els esquiadors podran gaudir d'un total de 27 km esquiables que estaran dividits en 20 pistes, amb 10 remuntadors. En aquest sentit, el director de l'estació, Albert Estella, ha assegurat que «la gent té moltes ganes d'esquiar» i que la temporada s'inicia abans del que s'havia previst «per animar la gent de cara al pont de la Puríssima i la resta de la temporada».

De fet, els organitzadors preveuen arribar als 90.000 esquiadors, després d'haver assolit els 80.000 l'any passat. La intenció és allargar el tancament fins per Setmana Santa.

Com és habitual, Port del Comte ha introduït una sèrie de novetats aquesta temporada. En primer lloc, ha adquirit noves màquines de neteja de neu per millorar els accessos dels vianants, ha recobert alguns talussos amb terra vegetal, ha augmentat el nombre de canons de neu i ha millorat la senyalització i els murs de contenció de les pistes. D'altra banda, també ha anunciat que obté l'energia de fonts completament renovables i que enguany potenciaran l'estalvi d'aigua a través de sistemes de recuperació de l'aigua del desglaç i de la pluja.

Demà, primer dia de Vallter

L'estació de Vallter 2000, al Ripollès, ha anunciat que les baixes temperatures i les nevades que han caigut durant aquest mes de novembre els han permès treballar a bon ritme els dominis esquiables, i preveuen l'obertura de l'estació demà mateix.

En primera instància obrirà el Parc Lúdic amb zona de trineus i les pistes de Morens, així com la majoria de serveis. De cara al pont de la Puríssima l'estació preveu poder obrir més dominis esquiables, si les precipitacions i la neu produïda ho permeten.

20 milions al Pirineu de Lleida

Després d'una temporada molt dolenta l'any passat, les perspectives de les pistes del Pirineu de Lleida són força optimistes. L'estació de Baqueira Beret, que va obrir el cap de setmana passat de manera parcial, obrirà demà definitivament amb gairebé la totalitat del domini esquiable -158 km d'un total de 162 i 107 pistes de 112- i fins a 90 cm de neu acumulada a les cotes més altes.

La resta de les onze estacions que formen el Pirineu de Lleida tenen prevista la seva obertura entre aquest cap de setmana i el pont de la Puríssima, moment en el qual es preveu que totes les estacions estiguin obertes. Un total de 497 km esquiables, 80 remuntadors i la intenció de superar els 1.350.000 forfets venuts, per aconseguir el millor resultat dels dar-rers tretze anys.

A més, les estacions lleidatanes han destinat enguany més de 20 milions en inversions, la segona xifra més alta dels darrers deu anys. Tot plegat amb l'objectiu de millorar en sostenibilitat, ampliar les instal·lacions o les pistes, comprar maquinària, millorar els serveis i les aplicacions de noves tecnologies i renovar el material de lloguer i els canons de neu. Aquest darrer punt permetrà estalviar energia, millorar la producció i ampliar la superfície de neu produïda.