França vol convèncer les autoritats espanyoles i suïsses perquè tanquin també les seves estacions durant les vacances de Nadal i en cas de no aconseguir-ho imposarà controls a les seves fronteres per evitar que els francesos viatgin fora i es contagiïn. França, que continua aplicant un confinament domiciliari fins al 15 de desembre, quan passarà a un toc de queda nocturn per continuar contenint els contagis, ha acordat amb Alemanya i Itàlia el tancament de les estacions d'esquí durant el Nadal i espera aconseguir el mateix amb la resta de països europeus.

Aquest és el missatge del primer ministre francès, Jean Castex, que en una entrevista al canal de televisió BFMTV aquest dimecres ha matisat que «els espanyols i els suïssos per ara no s'orienten a aquestes decisions, però l'acció diplomàtica continua».

Castex ha explicat que ha parlat d'aquesta qüestió amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que li ha fet notar que l'obertura de les estacions depèn de les comunitats autònomes i que avui hi haurà una reunió de concertació en les quals s'ha d'examinar l'obertura d'aquestes instal·lacions. A Suïssa -va recordar- aquesta decisió tampoc és competència de la federació.

«Impedir anar a contaminar-se»

Si malgrat tot, les estacions en aquests o en altres països europeus (Àustria podria mantenir-les obertes durant les seves vacances de Nadal), «la idea és impedir els francesos anar a contaminar-se», ha dit el primer ministre.

En aquest sentit, el primer ministre ha concretat els anuncis fets dimarts pel president, Emmanuel Macron, i ha assenyalat que hi haurà «controls aleatoris a la frontera» per fer proves i aplicar l'aïllament als que contra les recomanacions del seu Govern se n'hagin anat a esquiar a l'estranger. «Preferim una harmonització» però «els estats que ens envolten són sobirans», va comentar.

Castex ha recordat que «per ara» la data que estudia el seu Executiu per reobrir les estacions franceses és el 20 de gener, una vegada que es pugui veure que l'epidèmia no s'ha revifat amb les vacances de Nadal. Abans d'això, l'11 de desembre reunirà els responsables d'aquestes instal·lacions esportives per abordar la seva situació i els ajuts al sector.

Castex, que abans de ser primer ministre va ser alcalde de Prades, una localitat al peu del Pirineu pròxima a la frontera espanyola, ha justificat aquests tancaments no tant per l'esquí, sinó pels fluxos i els desplaçaments que genera: «Hem de limitar el risc».

Macron havia anticipat dimarts que imposaria mesures «restrictives i dissuasives» per evitar que els francesos vagin a esquiar per Nadal a altres països que mantinguin les seves estacions obertes.