Catalunya és, des de la setmana passada, l'única destinació esquiable del Pirineu, amb les estacions d'Andorra, França i Aragó tancades. Afronten la temporada amb incertesa, pendents de com evoluciona la pandèmia de la covid-19 i quines restriccions marca el departament de Salut de la Generalitat.Les estacions d'esquí viuran un hivern atípic, amb limitacions a les pistes i amb les mesures de seguretat oportunes per poder salvar la temporada de neu, després que la pandèmia del coronavirus ja obligués a tallar la temporada passada en sec, sense poder rematar la Setmana Santa 2020.

L'Associació Catalana d'Estacions d'Esquí i Activitats de Muntanya, l'ACEM, reconeixia en un comunicat que l'obertura seria «progressiva i gradual», i que «es limitarà la venda de forfets en funció de l'àrea oberta en cada moment per evitar aglomeracions». Cal dir que es potenciarà la venda online de forfets.

La situació actual és d'incertesa pel que fa a la possibilitat d'haver de tornar a tancar les pistes si la situació epidemiològica empitjora, i les restriccions de mobilitat no ajuden a encarar la temporada amb tota la normalitat que es voldria. Amb tot, les nevades de les darreres setmanes han facilitat que les pistes estiguin preparades per rebre esquiadors.

Arrenca la temporada a Masella

Les estacions d'esquí han iniciat la temporada tan bon punt la situació ho ha permès. És el cas de Masella, que actualment disposa de 34 pistes obertes d'un total de 65; té 7 remuntadors disponibles; 39 quilòmetres esquiables amb un desnivell de 935 metres gruixos d'entre 30 i 50 centímetres i neu de qualitat pols/dura. Segons la directora comercial de Masella, Maite Martí, amb l'obertura de la pista el passat dilluns dia 14, «s'ha notat que la gent tenia moltes ganes d'esquiar» i que les condicions de neu són «excel·lents des del cim de la Tosa d'Alp fins al pla de l'estació». L'estació compta amb gairebé el 100% dels treballadors en actiu, i confien en poder afrontar la temporada amb la «màxima normalitat» tot i el context sanitari, i que «es pugui allarga el màxim possible».

36 pistes a La Molina

L'estació d'esquí de La Molina també ha obert les portes, i ho ha fet amb 36 pistes obertes de 68; amb 9 remuntadors operatius; 36 quilòmetres esquiables; gruixos d'entre 20 i 40 centímetres; i neu de qualitat pols/dura. A més, la connexió entre les pistes de Masella i La Molina també està operativa. Enguany no s'ha pogut superar el rècord de l'any passat en què va registrar la data d'obertura més primerenca de la història de la connexió entre les estacions.

A mig gas a Port del Comte

Port del Comte és una de les estacions d'esquí on, de moment, hi ha caigut menys neu. Per això, l'obertura del passat dia 14 es va limitar a la zona de debutants, innivada gràcies al fred dels dies anteriors. Amb la neu que s'ha anat produint s'ha pogut passar de les dues cintes, dos teleesquís i quatre pistes que van obrir d'entrada, a cinc remuntadors operatius amb sis pistes obertes. Aquest és l'estat actual, amb un total de 5,7 quilòmetres de pistes esquiables. Els gruixos de neu són d'entre 15 i 45 centímetres; i la qualitat de la neu és pols/dura. El director de l'estació, Albert Estella, confia que si les temperatures ho permeten «es pugui seguir produint neu per obrir més pistes i remuntadors», a l'espera de l'arribada de noves nevades que els permetin aprofitar les 39 pistes, 17 remuntadors i 50 km. esquiables de l'estació.

53% de pistes obertes a Vallter

La situació de Vallter, tot i estar a la zona més oriental del Pirineu, és força bona i actualment té operatives 7 de 13 pistes. A més, l'estació gironina té disponibles 5 remuntadors i 6 quilòmetres esquiables, amb gruixos d'entre 20 i 40 centímetres de neu pols/dura.

De moment, el Parc Lúdic Trineus i el miniclub l'Esquirol continuen tancats, però el director de l'estació, Enric Serra, valora positivament l'obertura actual i confia poder produir neu quan baixin les temperatures. Serra assegura que a Vallter estan molt contents de poder obrir «per donar feina i oferir el producte amb garanties».

Vall de Núria confia en el Nadal

Vall de Núria ha tingut un inici de la temporada més fluix que el d'altres estacions, però els mateixos responsables de les instal·lacions asseguren que aquesta setmana acostuma a ser poc freqüentada, mentre que per Nadal és quan reben més afluència d'esquiadors.

Vall de Núria té obertes 4 pistes; té en marxa 4 remuntadors; i un total de 3 quilòmetres esquiables, però manté tancats tant el Parc Lúdic com el Cau de la Marmota. Els gruixos de neu van dels 40 als 70 cm, i la qualitat és pols.

Servei de bus entre el Berguedà i la Molina

Els esquiadors berguedans podran fer ús del servei ‘Berguedà Ski Bus’, que connectarà Puig-reig, Gironella, Berga

i Guardiola de Berguedà amb l’estació d’esquí de La Molina. Puntualment, l’autobús pot fer parada a Bagà. El servei s’oferirà els dissabtes, diumenges i festius escolars dels mesos de desembre a març. Es preveu que el primer dia del servei sigui demà, dimecres. L’autocar arribarà a les 9 del matí a La Molina i sortirà a 2/4 de 5 de la tarda. El servei s’ha de reservar prèviament.