Hi ha moltes modalitats d'esquí, des del recreatiu informal fins els desafiaments fora de pista. Repassem algunes de les modalitats que més es practiquen i d'altres que van guanyant adeptes.

Esquí de fons

És una modalitat que també es coneix com a esquí nòrdic. Es pot dividir en dos estils. Un és l'estil clàssic: moviment en planatge i en línia recta. I l'altre, l'estil patinador: lliscament en forma de V, que s'assembla molt als moviments utilitzats en el patinatge sobre rodes i en el patinatge sobre gel.

Esquí alpí

Com el seu nom l'indica, l'esquí alpí, sovint anomenat esquí de descens, implica anar costa avall per les pistes, després d'haver pujat amb un telecadira. En contrast amb les botes de l'esquí de fons, els talons de les pesades botes d'esquí alpines van ancorades als sistemes de fixació de l'esquí. Les botes alpines són més altes a la cama que les botes d'esquí de fons. A més, els pals alpins són més curts i els esquís són més amples.

Esquí de muntanya

L'esquí de muntanya o també anomenat de travessia consisteix en l'ascens i descens de muntanyes amb l'única ajuda dels esquís, sense cap mena de propulsió mecànica. En els últims anys, aquesta modalitat ha anat guanyant adeptes i cada cop són més els qui practiquen aquest interessant esport que permet explorar la muntanya més enllà dels dominis d'una estació d'esquí.

Estil lliure

L'esquí d'estil lliure o acrobàtic inclou altres disciplines d'esquí alpí, com el halfpipe o el surf de neu. L'estil lliure es realitza sovint en parcs que compten amb una varietat de salts i diversos obstacles sobre els quals els esquiadors realitzen trucs i acrobàcies.

Telemark

Consisteix en fer girs sobre els esquís a l'hora de realitzar el descens. Per dur a terme aquesta rotació, el taló de la bota no està fixat a l'esquí, a diferència de l'esquí alpí.

Heliesquí

És una de les disciplines més noves en el món de l'esquí. Es tracta d'arribar, amb un vol en helicòpter, als millors punts de la muntanya, per baixar esquiant. Una manera de fer realitat el somni d'esquiadors que anhelen estar al capdamunt de tot, on la neu verge encara no ha estat trepitjada