La Història de l'Eurocopa està plena de sorpreses que han fet d'aquest torneig un del més important de seleccions. Malgrat que en el futbol professional les sorpreses són cada vegada més difícils de veure, en cada edició de l'Eurocopa ha una selecció que dóna la sorpresa i es converteix en la revelació. A continuació, repassem algunes de les sorpreses més cridaneres que s'han donat a l'Eurocopa:

República Txeca - 1976 i 1996

En l'Eurocopa de 1976 es va produir una de les majors sorpreses de la competició. La selecció de Txecoslovàquia, amb jugadors com Panenka i Nehoda, es va colar a la gran final davant la totpoderosa Alemanya Federal d'Beckenbauer, Müller, Hoeness i Maier.

La final es va disputar a l'estadi de l'Estrella Roja de Belgrad. Els 90 minuts i la pròrroga van concloure amb 2-2. A la tanda de penals, va arribar el recordat penal d'Antonin Panenka, una suau vaselina amb efecte i pel centre, una innovació que va sorprendre el porter Maier i va donar el títol als txecoslovacs.

Vint anys més tard, la selecció txeca -la escissió política entre Txèquia i Eslovàquia va ser pacífica i va deixar passar a que cada país tingués els seus dos equips nacionals- va protagonitzar la gran sorpresa de l'Eurocopa aconseguint arribar a la final. I de nou davant Alemanya, encara que en aquest cas ja amb l'equip germànic unificat. La final va arribar de nou a la pròrroga, després que Bierhoff igualés el gol inicial de Berger. En el temps suplementari, el mateix Bierhoff va fer el gol d'or (2-1) que va portar als alemanys a conquerir la seva tercera Eurocopa.

Dinamarca - 1992

Quatre anys abans, els alemanys també partien com a favorits, però no comptaven amb la gran sorpresa del torneig. Dinamarca va ser convidada a participar-hi després que les sancions internacionals per la guerra excloguessin Iugoslàvia. La selecció danesa, sense cap pressió, conduïda per futbolistes com Brian Laudrup i John Jensen, es va plantar a la final de l'Eurocopa contra Alemanya i la va derrotar per 2-0.

Grècia - 2004

L'última gran sorpresa d'una Eurocopa va ser la que va consumar Grècia el 2004. Una selecció de futbol rocós i desproveïda de brillantor tècnica, però que es va endur el títol després d'una trajectòria d'allò més singular. Va guanyar l'amfitriona Portugal en el partit inaugural, va empatar amb Espanya (1-1) i va perdre amb Rússia en la fase inicial, però es va classificar en segon lloc del grup per 'goal-average', deixant fora a la selecció espanyola.

En quarts va superar França (0-1) i en semifinals a la República Txeca (1-0). A la final, davant d'una Portugal que es veia amb el títol a la mà, i amb un jovenet Cristiano Ronaldo a l'equip, els grecs es van fer amb l'Eurocopa després de vèncer (0-1) amb gol de Charisteas.