Per primera vegada en la història de l'Eurocopa, aquest campionat de França comptarà amb la presència de 24 seleccions, vuit més de les 16 que van participar en les edicions dels últims anys. D'aquesta manera, en finalitzar la fase de grups, els 16 combinats nacionals 'supervivents' disputaran els vuitens de final i no quarts com havia estat habitual fins ara. A vuitens de final passaran els dos primers equips de cada un dels sis grups i els quatre millors tercers.

En el cas d'Espanya, el sorteig celebrat el passat mes de desembre va voler que el conjunt de Vicente del Bosque quedés integrat en el grup D i amb alguns dels rivals a priori més complicats del campionat.

La selecció espanyola s'enfrontarà en aquesta primera fase de grups a la República Txeca, Turquia i Croàcia. La vigent campiona d'Europa començarà el seu camí el dilluns 13 de juny (15: 00h -horari peninsular) contra República Txeca a Tolosa. La segona trobada de 'la Roja' serà el dia 17, a les 21 hores, contra Turquia a Niça; i tancarà la fase de grups el dimarts 21 a les 21 hores a Bordeus davant la selecció de Croàcia.

A la resta de grups, al A, França apareix a priori com la gran favorita per acabar en primera posició. Els amfitrions del torneig s'enfrontaran en aquesta Eurocopa a rivals que en principi no semblen massa complicats: Romania, Suïssa i Albània. Els romanesos tornen a la competició després de dues edicions i els suïssos, després de la seva absència el 2012. Albània, la ventafocs del quartet, ha fet història en classificar-se pel torneig per primera vegada.

Per la seva banda, en el grup B hi figuren Anglaterra, Rússia, Eslovàquia i la debutant Gal·les, que lidera el futbolista del Reial Madrid Gareth Bale. Tot i que el conjunt anglès que dirigeix ??Roy Hodgson és el gran favorit per acabar en primera posició en aquesta primera fase de grups, l'enfrontament per la segona posició apareix molt més obert. Si es confirmen els pronòstics, Rússia i Eslovàquia són les candidates per ocupar aquest segon graó que dóna el passi directe als vuitens de final.

Al grup C també hi figura una selecció debutant. Es tracta d'Irlanda del Nord, que malgrat haver disputat tres Mundials, mai havia accedit a la fase final d'una Eurocopa. En principi és la 'ventafocs' d'un grup en el qual s'ha de mesurar amb la totpoderosa Alemanya -favorita juntament amb Espanya per emportar-se el campionat-, amb Ucraïna i amb la Polònia de Lewandowski.

Juntament amb el grup D d'Espanya, l'E és considerat com el 'grup de la mort'. Itàlia, Bèlgica, Suècia i Irlanda es disputaran dues de les places que donen accés directe als vuitens de final. En aquest sentit, tot i que els italians destaquen pel seu palmarès, la selecció 'azzurra' no passa pel seu millor moment. Just al contrari que Bèlgica, que al Mundial del Brasil va aconseguir arribar als quarts de final i va demostrar que és un equip a l'alça. Per la seva banda, Suècia compta amb Ibrahimovic, un valor segur que sempre aporta 'gol', mentre que la combativa i incansable Irlanda sempre posa les coses difícils als seus rivals.

Finalment, en el grup F la selecció de Portugal que lidera Cristiano Ronaldo té una bona oportunitat per aconseguir accedir als vuitens de final. L'equip portuguès no ha de trobar massa dificultats per classificar-se davant d'uns rivals assequibles. Així, tot sembla indicar que Hongria i Àustria hauran de conformar per lluitar per la segona posició, mentre que a la debutant Islàndia se li reserva el paper de 'espàrring'.