Berga reviurà les guerres carlines amb una lluita entre carlins i liberals amb proves esportives, culturals i lúdiques que començaran aquest divendres i s'allargaran tot dissabte. Els dos bàndols competiran i acumularan punts, i el que n'obtingui més serà el guanyador de la Carlinada, una festa que va néixer el 2016 per recordar la història de Berga a mitjan segle XIX i, alhora, per dinamitzar l'oferta d'activitats d'estiu.

Passat carlí

L'any 1837 Berga es va convertir en la capital carlina de Catalunya i va ser un dels epicentres polítics i bèl·lics del que avui coneixem com la guerra dels Set Anys o la primera guerra Carlina. Gran part de les administracions carlines i alts estaments militars es van traslladar a Berga. Ningú no era indiferent a la guerra i cada bàndol defensava una manera diferent d'encarar el futur.

Els partidaris d'Isabel pretenien modernitzar l'estat amb principis del liberalisme. Volien eliminar els drets tradicionals, promoure la llibertat econòmica i l'economia de mercat amb reformes polítiques com les desamortitzacions. I els carlins, partidaris de Carles, volien mantenir els drets i privilegis tradicionals que veien perillar amb les polítiques d'Isabel.

Ara, en ple segle XXI, Berga fa memòria d'aquests fets i fa una crida perquè la ciutadania es mulli. Si haguéssiu viscut en aquella època, a qui hauríeu donat suport? A Isabel o a Carles? En el marc de la Carlinada tothom es pot posicionar participant a les proves o bé animant el seu equip en les competicions programades per a demà i dissabte. La regidora Roser Rifà ha animat tothom a «implicar-s'hi i passar-s'ho bé». Les inscripcions es poden al web carlinada.catcarlinada.cat o bé mitja hora abans de l'inici de cada activitat.

Actes

Divendres, 5 de juliol, a les 7 de la tarda, es farà un combat de làser tag, a la plaça de Sant Pere i al Capdamunt de la Vila. A les 10 de la nit, a la plaça del Forn, concurs Berga o Barbàrie, sobre la història de la ciutat. Tractarà sobre l'historiador Albert Cols. I a 2/4 de 12 de la nit, concert de House Aborigen, amb Marcel Casellas, també a la plaça del Forn.

Dissabte, 6 de juliol, de bon matí es donarà el tret de sortida a les proves esportives. A les 9, cronoescalada ciclista als Rasos de Peguera, amb sortida des del pavelló. A les 10, torneig d'handbol, vòlei i bàsquet 3x3. A les 5 de la tarda, plantada de jocs infantils amb Cia. de Jocs L'Anònima, a la plaça de Sant Joan. El seu responsable, Òscar Garcia, ha explicat que durant la sessió s'estrenarà una col·lecció de jocs gegants d'arreu del món. A 2/4 de 8 del vespre, ruta guiada amb els historiadors Sergi Serra i Albert Cols, que inclouran la mirada dels isabelins i dels carlins. Se sortirà de la plaça de Sant Joan, on a 2/4 de 9 es farà el recompte de punts, la proclamació de l'equip guanyador i l'entrega de premis. El bàndol vencedor hissarà la seva bandera (de color blau si guanyen els carlins, i vermella si guanyen els liberals) a la plaça de la Creu. La festa es clourà demà a la nit amb el concert de Pupil·les, a la plaça del Forn.

Berga Comercial

Els botiguers de Berga se sumen a la festa amb sortejos de vals de descompte als compradors que es posicionin per un o altre bàndol.