Els darrers dies d'estiu ja han arribat i, amb ells, és habitual que ho faci la Festa Major d'Avià. El poble se submergeix en aquesta festivitat i a partir d'aquest divendres arribaran el gruix d'actes, que concentraran l'activitat a la vila berguedana fins dilluns, amb una oferta variada que busca «intentar que tothom tingui el seu espai», com apunta la regidora de Festes, Sara Subirana.

La celebració arriba amb una línia continuista, però amb l'animació infantil d'El Pot Petit d'aquest dijous a la tarda com una de les grans apostes, ja que és una activitat que garanteix l'èxit i que aplega molta gent. L'organització també ha volgut desplegar activitat per a la quitxalla al llarg dels dies, no tan sols els dilluns com s'havia fet darrerament, amb actes com el torneig de jocs ximples, on participen molts nens, però també l'espectacle de titelles de dissabte. Dilluns es farà la matinal infantil, la xocolatada i el concurs de dibuix, i l'animació amb Dani Magyk.

Respecte de l'any passat, d'una banda es manté el sopar popular, «que va tenir molt èxit», diu la responsable, i que culminarà amb les havaneres a càrrec de Sac i Ganxo i Les Anxovetes, un grup format essencialment per dones. D'altra banda, aquest any els gegants tornaran a ballar. En la darrera festa major tan sols es van poder plantar, fruit de la falta de geganters, però enguany els geganters solidaris, que ajuden els pobles que no tenen personal, els faran dansar. Les activitats s'afegeixen a una oferta on destaquen actes tradicionals i ja habituals, com el correfoc que Colla de Diables els Esclata Aglans segueix tirant endavant i continua sent concorregut.

Subirana reconeix que el públic jove és el més complicat per la festa avianesa. Aquest cop, tan sols es fan dos concerts de nit, quan en els darrers anys se'n feien tres. «Ens costa trobar activitats per a aquesta franja d'edat, tot i que de joves també n'hi haurà al sopar popular i als jocs ximples», diu la regidora, que reconeix que «cal fer una anàlisi i replantejar-ho».

Per al jovent es farà -especialment- el cercabirres i el concert jove, amb el grup de versions Sixtus i DJ Weah, a la plaça del Padró, un lloc «que té molt encant i segur que tindrà èxit», explica Subirana. Dissabte, a la pista poliesportiva, el concert el protagonitzarà la Balkan Paradise Orchestra, un conjunt format íntegrament per dones, Ebri Knight, un conjunt que agrada a la localitat, segons la regidora, i PD Yu. L'aposta per la Balkan es deu, en certa mesura, al fet que l'any passat una de les valoracions de la festa va ser que van passar molts més homes que dones per l'escenari.

Consulta el programa d'actes aquí