Els organitzadors de la Festa Major de Manresa tenen nom i cognoms. Al costat de la tècnica de l'Ajuntament Assumpta Bermúdez, hi ha Joan Orriols, Quim Manzano, Dolors Sixto, Josep Maria Llucià i Anna Martí, a qui enguany s'ha afegit Denís Llussà. Tots sis formen part de l'associació cultural sense ànim de lucre Manresa de Festa.

Orriols explica que el programa es comença a preparar just quan acaba la Fira de l'Aixada, de cara a l'abril, sobretot perquè, pel que fa als concerts, si es va tard es tenen tots els punts que la majoria de grups ja estiguin contractats. Això vol dir que, durant cinc mesos, d'abril a agost inclòs, els responsables de la festa major la tenen ficada al cap les vint-i-quatre hores del dia.

Després d'algunes edicions sense, l'estiu passat es va recuperar la fórmula d'un gran concert gratuït a la plaça de Sant Domènec -que després es va traslladar al carrer de Sallent preveient que la gentada no cabria a la cèntrica plaça- amb Els Catarres. Enguany, la cita és amb Doctor Prats. Orriols comenta que el fet que s'hagi programat en diumenge i no en dissabte, de manera que és probable que el vagi a veure menys gent de fora perquè dilluns només és festiu a Manresa, els ha decidit a mantenir-lo a Sant Domènec. Un altre motiu és que aquesta plaça «és el lloc estrella de la festa major i mentre puguem, el farem allà; si vinguessin els Txarango és evident que no l'hi faríem». Alhora, destaca que si s'ha pogut recuperar el format d'un gran concert gratuït és únicament perquè ho permet el pressupost. «El que no farem és un concert de pagament en un lloc tancat», remarca.

En aquesta edició s'ha reforçat la campanya per aconseguir unes festes lliures d'agressions masclistes, igualitàries i no discriminatòries. «Penso que tant de bo que arribés l'any en què no haguéssim d'insistir en el tema. Malauradament, s'hi ha d'insistir. Primer, lluitar contra el sexisme i les agressions i, en segon lloc, donar el protagonisme a la dona que ha de tenir. Per això hi ha iniciatives com el castell de focs», on tota la música serà interpretada per dones.

El pressupost s'enfila als 208.000 euros. Orriols fa notar sobre això que «un comentari recurrent de la gent és que hi ha pobles que fan una festa major més grossa. La ciutat té el pressupost i les necessitats que té. No es tracta que Manresa destini menys diners a la cultura sinó que tenim unes mancances urbanístiques i de tota mena que fan que no puguem destinar els diners que voldríem a altres coses».

Evidentment, la pluja és el principal enemic de l'organització. «Ara portem uns quants anys que ens està respectant», diu Orriols. «Ja no és només si plou o no plou, sinó l'hora que plogui», fa notar.