No hi podria haver festa major sense les activitats pensades per als infants: amb aquesta premissa programen cada any els organitzadors de la celebració manresana un conjunt de jocs, tallers i espectacles que es complementen amb altres propostes que, encara que no vagin adreçades als petits de la casa, ells també hi poden participar.

«La Festa Major Infantil és una ocasió especial per tal que els nens i nenes sentin la festa d'una manera molt pròxima: gaudint, trencant esquemes habituals, participant activament... Incloent a la festa major una àmplia programació infantil, convertim la festa en una herència que no caduca i que va passant de generació en generació», expliquen membres de la Comissió Organitzadora, formada per l'entitat Manresa de Festa i l'Ajuntament, on la tècnica de Cultura Assumpta Bermúdez coordina el treball que es fa per tenir-ho tot a punt.

A l'hora de muntar la programació, hi ha diversos criteris. «Cal potenciar les activitats infantils o per a públic familiar realitzades per entitats locals que han anat agafant embranzida al llarg dels anys, com per exemple el correaigua o la Moscada Infantil. Aquests actes tenen un alt component participatiu: hi assisteix molt públic familiar i, en l'apartat organitzatiu, els fills van agafant el relleu dels pares». Un altre criteri és «fer força espectacles d'animació perquè Manresa és una ciutat amb una potent programació infantil de sala i, aprofitant el bon temps, volem que els nens i nenes ballin, corrin i gaudeixin. I el tercer argument és la gratuïtat». També es té en compte, si es pot, la contractació de grups locals o de la comarca, com els Teatre Mòbil en l'edició d'enguany.

Els programadors també són conscients que, «si entenem la relació intergeneracional com la que s'estableix entre individus de diferents edats o generacions, creiem que una gran quantitat d'actes del programa de festa major compleix aquest objectiu i hi poden participar diverses generacions». I com a exemples se citen la cercavila, les activitats de zumba, els assajos a la fresca de les figures locals, i alguns concerts nocturns com el d'Els Catarres de l'any passat i el de Doctor Prats que es farà diumenge.

De cara al futur, els organitzadors creuen que «hem d'intentar millorar el pressupost dels actes infantils per fer un programa més extens. Idees n'hi ha moltes però no sempre és fàcil dur-les a terme. Pensem que els actes infantils tenen molt bona acceptació, hi participa molta gent i hem de fer activitats que donin cabuda a tots els possibles assistents».

A més, «també hem d'adaptar-nos a les noves tendències dels petits: festa Holi, festa major electrònica infantil, DJ per a nens i nenes... i concerts de grups com El Pot Petit. El seu concert de l'any passat es va anul·lar, però va venir a la Festa del Riu i aviat serà al Kursaal, però jo no l'hem dut enguany».