La caiguda l'any passat del Bou a la plaça Major ha fet que els organitzadors del correfoc de Manresa hagin reforçat la seguretat de l'esdeveniment amb nous protocols per a tres figures de la imatgeria: el Ceptrot, els Paraigües i el mateix Bou. Ho explica Joan Bitlloch, coordinador del correfoc com a membre de Xàldiga Taller de Festes.

L'any passat, la persona que carregava el Bou es va entrebancar amb dues noies que hi havia a terra a la plaça Major i va caure. Ningú es va fer mal, però la bèstia va quedar danyada. Segons Bitlloch, ja està reparada i sortirà a la mostra i al correfoc «sense cap problema». Aquest incident ha servit a Xàldiga per elaborar nous protocols de seguretat, que ja és habitual que es vagin modificant amb el pas del temps, sobretot tenint en compte el recorregut del correfoc i la xifra de participants. Segons dades d'assistència recopilades l'any passat per l'Ajuntament, gairebé 3.600 persones van participar en la part final de la festa del foc a la plaça Major i més de 8.500 van passar per la plaça durant la cercavila.

Enguany serà la 38a edició del correfoc de Manresa, que se celebra des del 1982, quan un grup de ciutadans va tornar a impulsar la festa en un afany de recuperar festes i tradicions populars perdudes. L'any següent, el 1983, la cercavila es va separar en dos actes: la mostra del correfoc, per a qui només volia presenciar l'espectacle de foc, i el correfoc pròpiament dit, per a qui volia participar-hi. Llavors va rebre el nom de la Tarascada. A partir del 84, l'esdeveniment es va popularitzar ja amb dues parts i el nom de mostra i correfoc.

Més de 240 quilos de pirotècnia

L'acte que clou la festa major tindrà lloc dilluns vinent a partir de 2/4 de 10 de la nit. L'inici serà a la plaça Major i el recorregut, el mateix de les darreres edicions: carrer Sant Miquel, carrer de les Piques, plaça d'en Creus, carrer Arbonés, plaça Montserrat, carrer Santa Maria, plaça Gispert, carrer Vilanova, la Plana de l'Om, carrer Nou, carrer Metge Planas, plaça Pedregar, carrer Pedregar, plaça del Carme, carrer Cap del Rec i plaça Major. Allà, a 2/4 d'1 de la matinada, hi haurà el ball del correfoc amb Hey Pachucos! i final de festa amb Dj Ferry B.

Es faran esclatar 244 quilos de material pirotècnic, uns quants menys que l'any passat, quan la xifra va ser de 262 quilos. En total, però, entre el correfoc (244 kg), la mostra (29 kg) i la Moscada infantil (36 kg) hauran petat enguany 309 quilos de pirotècnia. L'any passat en van ser 319 en total. Són xifres facilitades pel cap de pirotècnia de Xàldiga, Manel Iglesias. Unes 350 persones seran les encarregades de fer complir el guió del correfoc. A banda, hi haurà una quarantena de membres de l'entitat que formen el Servei d'Ajuda al Correfoc (SAC) que són els encarregats de garantir la seguretat de l'esdeveniment. Tothom qui vol entrar a Xàldiga ha de passar primer pel SAC.

Dissabte, es podrà fer un tast del correfoc amb la mostra, a 2/4 de 10 de la nit a la plaça Major.