El Casal Cultural de Dansaires Manresans, que ja es prepara per celebrar el 75è aniversari el 2022, organitza per aquesta festa major la 34a edició de l'Oreneta d'Or Ciutat de Manresa, l'espectacle de dansa en què participen grups vinguts d'arreu de l'Estat espanyol. Enguany han convidat l'Agrupación Folklórica Limonar del Llano de Brujas (Múrcia) i el grup de danses Aires de La Rioja de Logronyo (La Rioja). L'actuació serà el dissabte (23 h) a la plaça Major, després de la mostra del correfoc.

Aquesta actuació és el gran dia del Casal Cultural de Dansaires Manresans, ja que és dels pocs dies que actuen a la seva ciutat. Serà també la segona Oreneta en què la directora del cos de dansa és Judith Peirón, de 23 anys, que va iniciar-se en la dansa als 3 anys amb els Dansaires Manresa i hi continua a hores d'ara. És també l'ocasió en la qual a la trentena d'integrants del cos de dansa s'hi incorporen els juvenils (nois i noies de 16 anys), que s'han format a l'escola de dansa de l'entitat. Aquest any s'estrenaran 6 nous dansaires i serà en el nou muntatge Dempeus, un recull de músiques tradicionals catalanes amb una barreja de coreografies contemporànies, que ha creat Laia Guilanyà, també dansaire del Casal Cultural de Dansaires Manresans. Peirón assegura que, per tot plegat, el dia de l'Oreneta «hi ha molta tensió, perquè s'ha de veure el resultat de molts dies d'assajos» i es fa davant de 600 persones a la plaça Major, moltes de les quals són familiars, amics o coneguts.

El cos de dansa del Casal Cultural de Dansaires Manresans iniciarà les actuacions de l'Oreneta a la plaça Major amb danses tradicionals, el mateix que oferirà entre l'actuació dels dos grups forans convidats. «Els grups de fora, que es fan la música ells mateixos, solen oferir unes actuacions d'un caire molt folklòric, mentre que a Manresa, on som quatre esbarts, hem fet evolucionar la dansa per no quedar-nos antiquats», assenyala Peirón. Els grups convidats, que són rebuts a l'ajuntament (17 h) i també participen a la cercavila de la tarda, s'allotgen a l'alberg de Manresa i són acompanyats a tothora per integrants de l'esbart del Casal Cultural de Dansaires Manresans. «La convivència és molt bona», apunta Peirón. La seva vinguda és fruit d'un intercanvi d'actuacions, i així els manresans també aniran a ballar a Múrcia i a La Rioja.

El Casal Cultural de Dansaires Manresans, presidit actualment per Jordi Sánchez, disposa d'escola de dansa (amb els grups Formiguetes, Set vetes, infantils i juvenils) i el cos de dansa, format per uns 70 membres. A més, hi ha el grup amateur format per mares dels dansaires i el de veterans, que actuen al festival intern de final de curs. De cara al 75è aniversari es vol fer una ballada amb exdansaires de totes les èpoques, apunta Sánchez. L'entitat també té un grup de trabucaires i secció de teatre, de nova creació.

Manresa té quatre esbarts i hi haurà, doncs, com és tradició, actuacions durant quatre dies. Avui (22 h), a la plaça Major, és el torn del Tradidansa 2019, l'espectacle de l'Esbart Manresà de l'Agrupació Cultural del Bages. És una proposta de dansa d'arrel tradicional que inclou la ballada conjunta del cos de dansa manresà i el Ballet Joventut de Perpinyà. I diumenge (18 h), al teatre Conservatori, l'Associació per a la dansa Estudi Folk proposarà el seu muntatge de danses d'arrel Rodamons Rodasons.

D'altra banda, diumenge (18 h), a la plaça Major, tindrà lloc el festival de la Casa d'Andalusia de Manresa, amb actuacions de quadres de ball, de l'escola de guitarra, de cançó espanyola i del cor rociero.