La Fumera, la Festa Major Alternativa de Sallent, potencia la cultura popular, amb l'objectiu, segons els organitzadors, «d'omplir els carrers i places de colors, música, transformació i comunitat». El model de «festa popular al carrer i autogestionada ha arrelat i s'ha consolidat any rere any». La Fumera se sustenta amb el treball voluntari de més d'un centenar de persones que durant l'any i els dies de la festa hi posen el seu granet de sorra. Les colles són el motor de la festa «i al llarg d'aquests sis anys s'ha creat un sentiment de comunitat i pertinença que vol perdurar en el temps».

Una de les principals novetats d'aquest any és El Passadís. S'ha ampliat i millorat l'espai gastronòmic afegint una nova zona per seure, xerrar i menjar durant la festa. La Carbonera, l'epai infantil, ha programat un concert per a públic familiar dissabte al vespre del grup Xics'n'roll a l'escenari gran, «una experiència per gaudir en família i contagiar els més petits la passió per la música».

Un altre espai és El Pati, d'art i creació, amb la participació d'una quinzena d'artistes locals. I també destaca El Magatzem, la zona més reservada, on es pot descansar i conversar amb convidats com Eduard Gener, Moon Vision i DJ Riembauet.

Les nits de concert ompliran la plaça de Cal Teia de música amb grups com ara El Diluvi, The Targariansm Tribade, Suaia eta ama Rebel, Vizuri, Kwame Ghana Highlife i el Pont d'Arcalís, entre d'altres.

La programació detallada i els horaris de les propostes de la Festa Major Alternativa, La Fumera, es poden consultar al web lafumera.cat o descarregant l'aplicació al mòbil Android o Iphone.