La Festa Major de Navàs del 2020 ha reduït el seu cost en gairebé la meitat respecte de l'edició de l'any passat, però aquest estalvi és una mala notícia perquè vol dir que s'han hagut de cancel·lar molts actes que estaven previstos abans que la pandèmia ho fes sal- tartotpelsaires. Defet, sienunany normal els concerts s'allarguen fins a les cinc o les sis de lamatinada, enguany ho faran com a màxim fins a dos quarts de dues.

Malgrat tot, l'Ajuntament ha volgut tirar endavant la seva festa major prioritzant els criteris sanitaris, i ha innovat introduint algunes novetats. És el cas de la cercavila amb els gegants o l'actuació del grup Abbey Road, de tribut als Beatles. Marta Manubens, regidora d'Educació i Festes de l'Ajuntament de Navàs, assegura que «al poble no hi havia hagut fins ara un grup de tributs, però ha tingut molt bona acollida i si tant això com la cercavila tenen èxit podrien mantenir-se en properes edicions de la festa major».

Més enllà de les novetats, no tota la resta han sigut cancel·lacions. Algunes actuacions senzillament han canviat el seu format, com per exemple els balls de les actuacions de l'orquestra Rosaleda i de Pep i María José, que s'han convertit en concerts. Un format diferent que, malgrat que no serà com el de cada any, permetrà gaudir al públic des de les seves localitats.

Els actes que no s'ha pogut celebrar com estava previst han sigut, entre d'altres, els balls populars, la sardinada i la proclamació de la pubilla i les dames d'honor i del'hereu i els fadrins. Per a aquest darrer -que s'ha substituït per la inauguració de la festa major en la qual s'aprofitarà per fer un homenatge a les víctimes de la covid- caldrà esperar un any més, el temps que s'ha allargat el mandat actual del pubillatge.

Si tot va bé, l'any:2021 la festa tornarà a ser la de sempre. De fet, si és així l'Ajuntament assegura que voldrien «portar algun grup molt bo i fer una festa com Déu mana, perquè la gent pugui saltar i ballar». De moment, caldrà esperar i gaudir d'una festa major diferent, però una festa major al cap i a la fi.