La Festa Major de Manresa del 2020 serà recordada per sempre com una de les més estra-nyes de la història, ja que la crisi del coronavirus ha obligat a cancel·lar la majoria dels actes que s'hi celebren habitualment. Enguany no podrem anar al correfoc o al correaigua, no gaudirem de la passejada dels gegants o la cercavila, no hi haurà concerts a la plaça Sant Domènec i el castell de focs tindrà un format diferent. Però això no vol dir que organitzar la festa major hagi estat fàcil, ja que combinar un esdeveniment com aquest amb els criteris sanitaris actuals resulta complicat.

Amb tot, i malgrat que el format de la majoria d'actes sigui diferent de l'habitual, ahir al vespre es va fer l'acte inaugural. Però, com s'ha fet la festa major de la covid-19?

En un any normal les primeres reunions entre les entitats organitzadores de la festa major i l'Ajuntament de Manresa comencen a l'abril, però enguany fins al maig no s'han fet les primeres converses, que evidentment han sigut totes de manera virtual.

Tot i que es va arribar a plantejar la idea de prendre la mateixa decisió que l'Ajuntament d'Igualada i cancel·lar la festa major, l'Ajuntament de Manresa sempre ha volgut fer algun acte que s'adaptés a les condicions sanitàries del moment.

És per aquest motiu que entitats i consistori es van posar a treballar des d'un primer moment a adaptar tots els actes que es poguessin dur portar terme i eliminar els que fossin incompatibles amb les mesures sanitàries que a hores d'ara tothom coneix: distància, mascareta i higiene de mans.

Un cop eliminats aquests actes -que val a dir que són els esdeveniments troncals de qualsevol edició de la festa major-, calia plantejar com dur a terme tots els que fossin compatibles amb la situació actual. Segons comenta Joan Orriols, president de l'Associació Manresa de Festa, «la complicació més gran que hi ha hagut a l'hora d'organitzar la Festa Major de Manresa ha sigut la incertesa de no saber fins a l'últim moment què es podria fer i què no».

Orriols, que ha treballat intensament aquests mesos amb l'Ajuntament, assegura que la relació ha sigut bona i hi ha hagut una bona entesa entre l'associació i el consistori, malgrat aquesta sigui la primera festa major del nou alcalde, el republicà Marc Aloy. «Anna Crespo continua al capdavant de la regidoria de Cultura i Festes, per tant, en aquest sentit no hi ha hagut cap variació», comenta Orriols. De fet, el principal canvi que s'ha hagut d'afrontar és l'absència de programa físic (enguany el programa de la festa major només es pot consultar per Internet), fet que no ha permès que es poguessin publicitar algunes empreses al tradicional programa en paper.

Membres de l'Associació Manresa de Festa afirmen que el programa d'enguany no s'ha pogut repartir com sempre «perquè fins el mes de juny passat no es van definir tots els actes, i gairebé fins a l'últim dia no s'ha sabut del cert si es podria celebrar o no». Amb tot, a les pàgines 20 i 21 d'aquest suplement especial es pot consultar el programa de la festa major del 2020. Una festa diferent que, si tot va bé, poc tindrà a veure amb les properes edicions, que recuperaran el format tradicional.

Fa pocs mesos fins i tot es podria haver cancel·lat, però al final s'ha decidit tirar endavant perquè s'ha considerat que les activitats es poden fer sense risc. Sens dubte, una bona manera de posar una mica de diversió a un any tan convuls com el que ens ha tocat viure.