Un dels actes més multitudinaris de la Festa Major de Manresa és el castell de focs, que se celebra des de l'any 1984 al parc de l'Agulla i aplega milers de persones.

De fet, quan al 2016 es va comptabilitzar la gent que hi havia assistit, la xifra final va pujar a més de 18.000 persones, i a les darreres edicions s'ha acostat a les 20.000. Però gairebé res del que és habitual en un any normal s'ha pogut dur a terme aquest 2020, i com és lògic, un acte que agrupa tantíssima gent no es pot celebrar si es volen complir les mesures de seguretat sanitària vigents.

Per aquest motiu els organitzadors de la festa major -l'Ajuntament de Manresa i l'Associació Manresa de Festa- han escollit un format diferent per al castell de focs d'enguany. En primer lloc s'ha modificat la data, ja que no tindrà lloc el diumenge com sol ser habitual sinó que se celebrarà el dilluns 31 d'agost a les 22 h i suposarà la cloenda de la festa major. Un acte que habitualment té com a protagonista el correfoc, però que evidentment també s'ha hagut de cancel·lar.

Malgrat tot, la principal novetat del castell de focs de la Festa Major de Manresa del 2020 no és el canvi de data, sinó el canvi de format. Aquesta vegada no es llançaran els focs artificials des del parc de l'Agulla, sinó que s'han escollit dues ubicacions estratègiques per tal que tothom en pugui gaudir des dels balcons, terrasses i terrats de qualsevol punt de la ciutat. Les dues ubicacions escollides són l'aparcament de la zona esportiva del Congost i el Palau Firal, dos indrets força apartats de zones urbanes molt poblades i que són segurs per dur a terme una activitat d'aquest tipus.

En aquest sentit, el president de l'Associació Manresa de Festa, Joan Orriols, assegura que «el criteri principal que s'ha seguit a l'hora de seleccionar aquestes dues ubicacions ha sigut el de seguretat del Pla Alfa contra incendis, fins i tot per sobre de criteris sanitaris perquè el castell de focs està pensat per veure'l des de casa». En altres paraules, el castell de focs del 2020 serà segur pel que fa al risc d'incendi perquè les ubicacions són de fàcil accés, i també segur sanitàriament perquè ningú podrà anar-lo a veure presencialment.

Si bé el Palau Firal és una ubicació excel·lent perquè en el cas que sorgeixi qualsevol tipus d'incident els bombers hi poden accedir molt fàcilment, a l'hora d'escollir el segon indret es van haver de descartar algunes ubicacions més problemàtiques. «Una de les ubicacions que es van considerar era la Balconada, però la part propera a les vies del tren és plena de matolls i en cas d'incendi l'accés dels bombers és molt complicat», comenta Orriols. També es va pensar en llançar els focs artificials des de la torre de Santa Caterina, però finalment es va descartar per la proximitat d'un refugi d'animals. Així doncs, la ubicació final és l'aparcament de la zona esportiva del Congost.

Segons afirma l'Ajuntament, aquestes dues ubicacions s'han escollit seguint els criteris sobre la covid i els criteris tècnics de l'ADF Pla de Bages, Bombers i el Servei de Seguretat Ciutadana, Emergències i Protecció Civil. Tant el castell de focs de la zona esportiva del Congost com el del Palau Firal es llançaran de manera simultània i se'n podrà gaudir des de casa. El consistori manresà assegura que «la idea és que sigui visible des del màxim de terrasses i balcons de cases particulars possible», i demana a la ciutadania que no es desplaci als emplaçaments des d'on es llançarà la pirotècnia, que per seguretat tindrà els accessos tancats al pas de persones i vehicles.

Les ubicacions

L’aparcament de la zona esportiva del Congost substituirà la torre de Santa Caterina

El Palau Firal és un indret segur i de moltfàcil accés per als bombers