Quan vam entrar en l'anomenada «nova normalitat» tots els titulars parlaven de rebrots i confinaments. D'aquell moment ja en fa uns quants mesos, però tothom continua pendent de la temuda segona onada i la tornada a les escoles al setembre. Arribats en aquest punt és lògic preguntar-se si la celebració d'una festa major multitudinària és segura sanitàriament o no. Afortunadament, els organitzadors de la Festa Major de Manresa 2020 han tingut present els criteris sanitaris en tot moment, de manera que tot fa pensar que es tractarà d'una festa segura.

Joan Orriols, president de l'Associació Manresa de Festa, assegura que a les primeres reunions es van descartar tots els actes que comportessin una gran aglomeració de gent: «Era evident que el correfoc o un castell de focs amb 20.000 persones no es podria fer, de manera que no ens ho vam ni tan sols plantejar; vam anar directament a allò segur amb l'únic dubte de saber amb quanta gent es podria fer», apunta Orriols.

Per reduir al màxim el risc de contagi la durada festa major d'enguany s'ha escurçat notablement (de deu a cinc dies) i els actes que es podran tirar endavant es faran en un entorn ben controlat. Això ha comportat l'eliminació dels que estaven cridats a ser els plats forts de la festa (com el concert dels Oques Grasses, el correfoc i el castell de focs al parc de l'Agulla) i la reducció de les ocupacions. I és precisament aquesta mesura la que evitarà que es formin aglomeracions.

Als espais principals on es podrà gaudir de les activitats de cultura popular, les mostres d'art i els concerts es fan al pati del Casino (amb una capacitat màxima de 198 persones), la plaça Porxada (que acollirà 322 espectadors) i el recinte de l'Anònima, on podran entrar 369 persones.

Tots els assistents hauran d'haver obtingut prèviament una reserva per accedir-hi, i a més s'hauran d'identificar per poder fer un hipotètic seguiment en cas de rebrot. «En un any normal un concert a la plaça Sant Domènec aplega unes 3.000 persones, però enguany la capacitat s'ha reduït a un 10% aproximadament», comenta Orriols.

L'objectiu principal és evitar concentracions massives de gent, tant a dins dels recintes on es fan els actes com als voltants. En aquest sentit, Orriols assegura que «hi haurà gent informant per evitar aglomeracions, i a més el format de la festa major no afavorirà que n'hi pugui haver perquè tots els actes estan pensats per finalitzar a la mitjanit».

La del 2020 serà una festa major diferent perquè caldrà respectar la distància de seguretat, portar mascareta i mantenir una correcta higiene de mans. Els organitzadors preveuen que la gent surti al carrer i esperen que hi hagi un ambient de festa major, però alhora han treballat per aconseguir que es puguin complir sense problemes les mesures de seguretat sanitària.