La plaça de Puigmercadal és indissociable de la Festa Major Alternativa, però el moment que vivim obliga a prendre decisions i la principal és el trasllat del gruix de la programació a La Terrasseta, el nom amb què es bateja el nou espai limitat de la plaça de la Música, que esdevé aquests dies el centre neuràlgic de la celebració. En marxa des de dissabte passat, l'Alternativa, un any més, continua alçada combinant la música i la cultura amb la reivindicació social.

Les imatges habituals de concerts amb centenars d'espectadors compartint pocs metres quadrats, tan usual en la festa major oficial com en l'Alternativa, no es poden repetir aquesta vegada. Tant a La Terrasseta com a la Puigmercadal -que acollirà un parell de nits festives- hi haurà 120 cadires amb taules, capacitat màxima per complir amb les mesures sanitàries.

Si ens centrem en la música, des d'avui fins diumenge hi ha una programació que uneix bandes de ressò en l'àmbit nacional amb algunes formacions de la Catalunya Central. Aquesta tarda (19.30 h), a La Ter-rasseta de l'Alternativa, cúmbia per a tots els públics amb Kumbia Caos (Collserola). I a la nit, després del sopar de colles i de lliurar el premi de la Batalla de Colles, sessió de karaoke.

El plat fort del divendres serà l'actuació de Tribade, una banda de Barcelona que és un dels referents del rap feminista d'àmbit estatal. El concert tindrà lloc a la plaça de Puigmercadal després del sopar popular (21 h) i el pregó. Prèviament, a La Terrasseta, vermut amb PD Les Chandall (paxangueo, Manresa, 12.30 h) i cançó d'autor de protesta i sàtira amb Pepe Ruiz (Burjassot), cap a les 20.30 h (després de la peça teatral Esta obra gentrifica, de la companyia valenciana A Tiro Hecho 19.30 h).

Dissabte, segona nit de música festiva i combativa a la plaça de Puigmercadal amb Sad Boys, un quartet manresà de metal, i Juantxo Skalari Unplugged Quartet, uns clàssics del ska. La doble sessió començarà a les 22 h. Abans, a les 20.30 h, a La Terrasseta, actuació dels manresans Manrússia Van del Pal (ball de bastons).

Més enllà del fet musical, l'Alternativa té altres propostes interessants en el seu programa. Dissabte, a les 19.30 h, a La Terrasseta, es podrà gaudir amb el monòleg de la periodista i humorista Ana Polo, en que tracta qüestions com el feminisme. D'altra banda, diumenge, a les 12.30 h, al mateix indret, es farà un vermut amb el col·lectiu poètic Nicomedes Mendes, format per Núria Martínez-Vernis, Oriol Sauleda, Guim Valls i Víctor Bonet Arbolí. Durant aquests dies també es continua celebrant la Festa Major Alternativa Infantil, amb diversos actes per a les nenes i els nens.

La cultura, un dels eixos de la transformació

El lema de la FMA és aquest any «Que la normalitat sigui radicalment nova», una expressió que vol simbolitzar la voluntat de continuar lluitant contra el sistema capitalista reivindicant la cultura, la transformació social, el benestar i les cures. L'organització, a més, vol destacar el fet que és possible compaginar la priorització de la salut i la celebració de propostes culturals plenament segures des del punt de vista sanitari. Per aquest motiu, enguany els espais estaran limitats i la capacitat serà restringida.