Porta els bolets en un cistell de vímet, així el bosc en recupera les espores. Alerta amb els bolets tòxics! Comprova la previsió meteorològica abans de sortir de casa, i informa't de la zona si no la coneixes.

Agafa només les espècies que coneguis, amb moderació, i no esclafis les altres.

No remenis la fullaraca amb cap eina, perjudica el bosc i els bolets.

Si són bolets molt petits és millor que els deixis créixer.

L'interès pels bolets ha augmentat notablement ens últims temps, i cada cop més gent surt a collir-ne, sovint de forma indiscriminada, cosa que propicia que gairebé cada any es produeixin intoxicacions a causa de la inexperiència o la manca de mínims coneixements micològics. A Catalunya es poden trobar moltes espècies comestibles, algunes amb un interès gastronòmic considerable, i d'altres de tòxiques que fins i tot poden ser mortals. Aproximadament hi ha un centenar de bolets tòxics, alguns molt coneguts com per exemple la farinera borda. Tampoc no són comestibles els bolets de mantellina o la gírgola d'olivera.

No hi ha regles ni proves generals per distingir els bolets tòxics dels comestibles. L'única forma d'assegurar-se que un bolet és comestible o no, és mitjançant la cor-recta identificació de l'espècie, i s'aconsegueix gràcies al coneixement i l'experiència. Les tradicions populars de la toxicitat dels bolets com la prova de l'ennegriment de l'all o la patata són falses.

Consells de

seguretat per a boletaires

Porta equipament adequat, menjar i aigua. La roba de colors vius facilita la localització si et perds.

Porta mapes i sistemes tecnològics (telèfon, GPS, aplicacions...) que sàpigues utilitzar bé per orientar-te. Si et perds, truca al 112.

Pren punts de referència per orientar-te: camins, barrancs, el lloc on has deixat el cotxe...

Adapta l'activitat a la condició física i edat: evita zones de risc.

Planifica la tornada per arribar al punt de partida abans que es faci fosc.