El ministeri fiscal, en l’escrit de les seves conclusions provisionals, demana una pena de 8 a 14 anys de presó per als quatre imputats en els fets, als quals considera autors, d’entre d’altres, d’un delicte de robatori amb violència i d’ús d’armes en grau de temptativa, i un delicte de de dipòsit d’armes de guerra. Tot i que en les conclusions del fiscal en cap moment no s’esmenta l’ empresari berguedà i propietari de la finca que va ser el blanc de la temptativa d’assalt, Fèlix Pasquina Olivé, considera que darrere l’estratègia dels imputats i havia la intenció de segrestar-lo.

Els fets es remunten al 25 d’abril de l’any 2002, cap a 2/4 de 10 del vespre, quan tres dels quatre imputats, més una quarta persona que no va ha pogut ser identificada, «amb el propòsit d’obtenir un benefici patrimonial», segons l’escrit del fiscal, es van dirigir a la finca de Pasquina, a l’Espunyola, «un lloc solitari i abandonat», segons les conclusions provisionals. Un cop allà, els quatre individus, que portaven passamuntanyes i armes de foc, van entrar a la finca de l’empresari berguedà saltant-ne la tanca. Immediatament, van aparèixer una desena d’agents del Grup d’Operacions Especials (GOES) i de la Policia Judicial de la Policia Nacional, que havien tingut coneixement de les intencions de la banda, i van donar l’alto als assaltants. Aleshores, i segons l’escrit de les conclusions del fiscal, un dels presumptes assaltants, Marcos E. B., va esgrimir la pistola que portava i va apuntar a un dels agents de la policia, fins que, després de diversos intents per fer-lo desistir, integrants del grup policial van aconseguir reduir i detenir Marcos Esteban B. Els altres dos imputats, Viron H. i Carlos Alberto M. L., van fugir i van ser detinguts al cap d’unes hores, el primer a Avià i el segon a Cardona. Una tercera persona presumptament implicada en els fets va fugir i no ha pogut ser detinguda.

D’altra banda, i com a conseqüència de la investigació prèvia als fets i davant la imminent possibilitat que els processats du- guessin a terme el seu pla d’assaltar el domicili de Fèlix Pasquina, la policia va traslladar l’empresari a un lloc segur, abans que tingués lloc l’intent d’atracament. Aquest fet que era, segons l’escrit del fiscal, «absolutament desconegut» pels imputats, que creien que l’empresari romania a l’interior del seu domicili.

Prop de la finca de l’Espunyola la policia hi va localitzar un passamuntanyes, dues bosses que contenien uns guants de llana, un rotllo de cinta adhesiva, un lot, trossos de corda, guants de làtex i cartutxos. D’altra banda, en l’escorcoll efectuat al domicili de Carlos Alberto M. L. s’hi van trobar 3.500 euros, més de 150 cartutxos (per a armes tipus Kalashnikov i Cetme) en bon estat de conservació, i que per les seves característiques tenen la consideració d’armes de guerra, l’adquisició, tinença i ús per particulars de les quals està prohibida. Aquesta munició pertanyia, suposadament, a Carlos Alberto M. L. i al quart imputat en els fets, Guillermo F. En el domicili també s’hi van trobar passamuntanyes, guants, dues caretes, un joc de transmissió i un joc de manilles. A més a més, al cotxe de Carlos Alberto M. L., s’hi va intervenir una carta d’identitat de la República italiana, que havia estat robada i on s’havia col·locat una fotografia del processat Marcos Esteban B. En l’escorcoll en un segon vehicle, la policia va intervenir un passaport de la República Oriental d’Uruguai, també autèntic, però amb una foto que no hi corresponia, i un dispositiu Teletac. A més, es va intervenir una carta d’identitat de Bèlgica i un permís de conduir italià, tots dos amb una fotografia de Virion H. Finalment, es va intervenir a Carlos Alberto M. L. una carta d’identitat italiana i un permís de conduir italià falsificats.

Virion H., Marcos Esteban B. i Carlos Alberto M. L. van estar a presó provisional per aquesta causa des del 28 d’abril del 2002 fins al 2 d’abril del 2004.

El ministeri fiscal sol·licita una pena total de set anys i mig de presó per a Virion H., de nacionalitat iugoslava, pels delictes de robatori amb violència i d’ús d’armes en grau de temptativa, i pel delicte continuat de falsificació documental. En les seves conclusions provisionals demana 11 anys i mig de presó per a Marcos Esteban B., de nacionalitat argentina, perquè el considera autor d’un delicte de temptativa de robatori i d’ús d’armes; d’un delicte d’atemptat sobre l’autoritat; i d’un delicte falsificació documental oficial. D’altra banda, el fiscal demana per a Carlos Alberto M. L., de nacionalitat uruguaiana, un total de 14 anys de presó per la temptativa de robatori amb violència i ús d’armes, pel delicte de dipòsit d’armes de guerra, i pel delicte continuat de falsificació de documents oficials. Finalment, per a Guillermo F. demana una pena de vuit anys de presó, perquè el considera autor d’un delicte de dipòsit d’armes de guerra.