Del gener a l’octubre del 2007 els Mossos van practicar 21.800 proves d’alcoholèmia al Bages, al Berguedà i al Solsonès, 857 de les quals van ser positives. En el mateix període d’enguany, s’han fet fins a 21.400 tests d’alcoholèmia a conductors (una xifra lleugerament inferior a la de l’any passat), en canvi, hi ha hagut 940 conductors que han superat la taxa permesa.

Pel que fa a tota la Regió Central (comarques d’Osona, Anoia, Bages, Berguedà i Solsones), el total de positius d’alcoholèmia ascendeix aquest any a 2.600.

Enguany, amb la reforma del Codi Penal, al conductor que es nega a sotmetre’s a la prova d’alcoholèmia o de droga se li obren diligències penals, fet que abans només passava quan el conductor presentava uns símpotomes que evidenciaven que havia begut o consumit droga. Si no era així, li comportava una denúnica administrativa. Tot i l’enduriment de la llei, que va entrar en vigor el desembre del 2007, durant aquest any alguns conductors han continuat negant-se a sotmetre’s a les proves, sobretot d’alcoholèmia. Concretament, enguany hi ha hagut 25 negatives a tests d’alcoholèmia a les tres comarques. L’any 2007 hi va haver 26 negatives, 19 de les quals van acabar amb una denúncia administrativa, i set van tenir conseqüències penals.

En total, des de principi d’any fins a final d’octubre al Bages, al Berguedà i al Solsonès s’han imputat 965 delictes relacionats amb les proves d’alcoholèmia (per donar positiu i per negar-se a sotmetre’s al test), el 9% més que el mateix període del darrer any, quan n’hi va haver 956. En la mateixa línia hi ha la Regió Policial Central, on fins a aquest octubre s’han imputat 2.584 delictes relacionats amb les proves d’alcoholèmia, el 6% més que l’any passat.

El nou cap de l’Àrea Regional de Trànsit Central dels Mossos, l’inspector Toni Vilafranca, va explicar que aquest increment en el total de positius per alcoholèmia és degut al fet que «l’efectivitat de Mossos és més gran, ja que fent les mateixes lectures aconseguim interceptar més conductors que han begut». Vilafranca va assenyalar que des del cos policial «treballem de la mateixa manera que l’any passat. Fem controls bàsicament durant el cap de setmana i ens situem en zones d’oci, que és on podem aturar més conductors que circulen sota els efectes de les begudes alcohòliques i, així, podem evitar més accidents».

El consum de drogues a la Catalunya central també és un aspecte controlat pels Mossos. Aquest any al Bages, al Berguedà i al Solsonès, el nombre de positius per conduir sota els efectes de drogues tòxiques ha disminuït sensiblement. Si durant els primers deu mesos del 2007 hi va haver 61 positius, aquest any n’hi ha hagut 51, el 16% menys. A diferència de les proves d’alcoholèmia, les negatives a sotmetre’s al test de droga són força residuals. L’any passat n’hi va haver 3, i enguany, cap.

Les dades de tota la Regió Centre no són tan bones com les de les tres comarques del sector Manresa. L’any passat hi va haver 131 positius per consum de droga, i enguany, n’hi ha hagut 159.