La història és encara més embolicada: el fiscal que, seguint indicacions de la jutgessa va retirar la custòdia a la mare, diu ara que va ser un error.

La història va començar dos dies després que una mare, veïna de Bagà, denunciés el seu exmarit per un presumpte abús sexual sobre la seva filla menor, i la jutgessa del Jutjat de Primera Instància i Instrucció de Berga retirés a la mare la pàtria potestat i la custòdia sobre aquesta menor, de cinc anys, i la seva germana, de nou, i en donés la tutela a la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA).

Aquests fets van tenir lloc el 13 de maig passat per una acta emesa pel fiscal que es basava «en l’apreciació de la jutgessa de certes contradiccions en la declaració de la mare». Aquella mateixa nit, les dues menors van ser retirades del domicili de la mare. Amb tot, el 28 de juliol passat el fiscal va admetre haver-se equivocat en suspendre la custòdia a la mare, i a través d’una nova acta va manifestar que «és temps de rectificar»; va reconèixer que es van «equivocar en consentir una acta on se suspenia la custòdia de les menors sobre la mare», i va expressar que s’havia d’alçar la mesura de suspensió temporal de la pàtria potestat respecte a la mare. Tot i aquesta rectificació, després de sis mesos i mig sense les filles, la situació continua igual i les dues menors continuen en un centre de la DGAIA, on la mare les pot visitar una hora cada 15 dies. Ara, la mare i la tieta de les nenes esperen que se celebri un judici en què estan imputades per un presumpte delicte de lesions i de simulació de delicte, fet que consideren «il·lògic», perquè «ni tan sols no existeix acusació», però que esperen que els serveixi per recuperar d’una vegada les menors, de 5 i 10 anys.

La mare, juntament amb la seva germana, ha explicat a aquest diari uns fets que consideren «molt greus per part de la jutgessa, que estan totalment fora de lloc i que estan fent molt mal a les nenes». La mare i la tieta de les menors no s’expliquen com després de posar una denúncia «en sentir com la filla petita ens explicava uns fets tan greus contra el seu pare, en comptes de dirigir-se el procediment d’investigació contra ell, som nosaltres les imputades».

Tot va començar l’11 de maig passat, quan la mare i la tieta de les dues nenes van portar la menor de les filles a fer-la visitar a l’Hospital del Parc Taulí de Sabadell, mogudes, com elles expliquen i, tal com se sent en una gravació que va poder obtenir la tieta amb el telèfon mòbil (i que ha estat transcrita pels Mossos d’Esquadra), del que els va explicar la nena entre plors, que el seu pare (que té una ordre d’allunyament per maltractaments sobre la mare) havia abusat sexualment d’ella i que sentia dolor vulvar. Un cop al Parc Taulí, es va examinar la nena de cinc anys i se li va diagnosticar un eritema a la zona vulvar, però no es va poder esbrinar quina n’era la causa. A partir d’aquí, segons expliquen les dues germanes, l’hospital va engegar el protocol per denunciar uns suposats abusos. Una patrulla dels Mossos es van desplaçar fins a l’hospital i la mare i la tieta de la menor els van explicar el que els havia dit la nena.

Després que l’imputat (el pare de la nena) declarés al Jutjat de Primera Instància i Instrucció de Berga, i negués radicalment els fets; d’escoltar la versió de la mare de la menor, i de practicar-se un dictamen medicoforense, el fiscal va dictar una acta el 13 de maig on, basant-se en l’apreciació per part de la jutgessa de «certes contradiccions en la declaració de la mare, i per evitar la possible manipulació o influència sobre la menor per part de la pare que pogués incidir en l’informe que s’havia acordat sol·licitar a la unitat d’abusos sexuals a menors de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona», se suspenia el pare i la mare la pàtria potestat i la custòdia de les dues menors. D’aquesta manera, segons explica la mare, el dia 13 de maig «a 2/4 de 5 de la matinada, sense avís previ, es van presentar els Mossos a casa i es van emportar les nenes com si fossin criminals. Elles estaven dormint i se les van emportar en pijama. Cridaven i ploraven desconsoladament».

Posteriorment, per acta del 15 de maig, es va imputar la mare i la tieta en un presumpte cas de lesions sobre la nena, ja que la jutgessa considerava que hi havia dubtes sobre la data en què es van cometre les lesions, i creia que en podrien ser l’autora la tieta o la mare de la menor.

Tot i això, a final de juliol, el fiscal va emetre una acta on rectifica, i manifesta que «no hi ha cap evidència sobre la causa de les lesions, i molt menys de l’autoria dels imputats, ja que l’eritema vulvar és compatible amb una mínima fricció; i encara més si es té en compte que la nena porta bolquers (...). L’única sospita que pot haver-hi sobre les imputades és que poguessin aprofitar l’aparició de la lesió per efectuar imputacions incertes sobre l’imputat, però això no és objecte de diligències. Per això, dicto l’acta de sobreseïment provisional i parcial de les actuacions respecte a les dues imputades (mare i tieta), i, consegüentment, retirem la mesura de suspensió temporal de la pàtria potestat i de la custòdia respecte de la mare de la menor».

L’escrit del fiscal continua i textualment diu: «pensem que és hora de rectificar, i no ens sap greu reconèixer que aquesta part es va equivocar en consentir l’acta del 13 de miag del 2008. El fet de pensar que les lesions podrien haver-se originat en una data en què la nena s’estava amb la mare, quan no hi havia cap evidència de la seva causa, no era suficient per adoptar una mesura tan greu i radical com separar les dues menors de la seva mare».

Actualment, la mare i la tieta continuen lluitant per recuperar les menors i es fan la reflexió següent: «davant les manifestacions d’un fill dient que n’han abusat sexualment, qualsevol mare denunciaria la situació. Però davant de la possibilitat que se li imputi a ella un delicte de simulació de delicte i un delicte de lesions i se li retiri la custòdia, ho farà?».

La jutgessa que porta el cas no ha volgut fer cap declaració.