L'acusació pública fa responsables tots dos de les agressions que va rebre l'Alba en el domicili familiar de Montcada i Reixac entre el 2005 i el 2006, quan la nena tenia 5 anys. Com a conseqüència d'aquestes agressions la menor necessita ajuda d'una altra persona, ha quedat en cadira de rodes, té dificultats respiratòries i no ha recuperat el llenguatge verbal. Els informes mèdics preveuen que aquestes seqüeles siguin definitives. L'escrit de la Fiscalia explica que l'any 2005 els processats van començar a conviure en un domicili de Montcada i Reixach amb la filla d'ella, que tenia cinc anys. Entre novembre del 2005 i principis del 2006 els dos processats posats d'acord, 'o almenys Francisco Javier amb el coneixement d'Ana Maria' va agredir en nombroses ocasions l'Alba ocasionant-li diverses lesions que no han estat determinades ja que 'no se la va poder examinar'.

La nena també patia una caquexia provocada per la desnutrició, ja que no era atesa correctament. A més, el fiscal destaca que el processat, en almenys dues ocasions, va lligar-la en una cadira del menjador i la va obligar a menjar els seus propis vòmits. També li va tapar la boca amb una cinta adhesiva i només li passava aigua per un forat on hi cabia la punta d'una xeringa. L'escrit de l'acusació insisteix en què el processat cometia aquestes agressions davant la mare de la nena que no les va evitar.

La nit del 4 de març del 2006, els processats van decidir abandonar el domicili en companyia de l'Alba i d'una altre nena, filla de l'acusat d'un matrimoni anterior, per anar a les festes de Santa Perpètua de la Mogoda. Tot i això, Francisco Javier va dir-li a la seva companya que l'esperés al carrer amb l'altre nena mentre ell li posava la jaqueta a l'Alba. La processada va deixar la filla amb el company tot i que l'excusa 'no tenia lògica' i coneixent la violència 'moral i física' que utilitzava respecte la menor. Per això, el fiscal considera que 'acceptava' les possibilitats de lesió que podia patir Alba i l'acusa dels mateixos delictes que al company.

El processat, amb intenció d'acabar amb la vida de la nena, que no es podria defensar, la va agredir 'de forma brutal', donant-li cops de puny i puntades de peu, i tirant-la contra una paret o el terra. L'agressió va provocar-li un traumatisme cranoencefàlic i una aturada cardiorespiratòria, tot i que va ser reanimada a l'hospital de la Vall d'Hebron. Per culpa d'aquestes lesions va ser intervinguda quirúrgicament en diverses ocasions tot i que li han quedat nombroses seqüeles.

La Fiscalia insisteix en què la menor va patir complicacions mèdiques que encara persisteixen, i que poden ser 'definitives'. En aquest sentit, es destaca que tenia problemes a nivell respiratori, problemes neurològics amb tetraparesia, problemes en la vista, paràlisis facial, pèrdua del llenguatge verbal i malalties renals. Per tot això, necessita ajuda d'una altre persona i va en cadira de rodes que no pot portar ella mateixa. A banda dels 19 anys per cadascú de presó, el fiscal demana que indemnitzin la víctima amb 1.500.000 euros per les lesions i les seqüeles.

En el judici que comença aquest dijous a l'Audiència de Barcelona i que durarà més d'una setmana també es presenta com acusació la Generalitat, que demana 26 anys de presó per als dos processats per diferents delictes de lesions, una d'elles 'd'especial gravetat', a més de violència habitual i tracte degradant. També es reclama que la mare no pugui exercir la pàtria potestat fins deu anys després de finalitzar la condemna.

L'anomenat cas Alba va suposar posar de manifest diverses descoordinacions entre forces de seguretat, serveis socials i jutges, denunciat en una investigació del Síndic de Greuges. Per evitar que repetissin es va signar un protocol d'atenció als infants entre diverses administracions públiques.