El Consell Comarcal, l’Associació de Defensa Forestal Sòl Verd i cinc ajuntaments del Solsonès (Solsona, Pinell, Castellar de la Ribera, Olius i Llobera) van demanar al departament d’Interior, el maig passat, que s’iniciés una investigació pels suposats vols d’avionetes que llançaven iodur de plata a la seva zona. Així ho va corraborar Llussà: «vam rebre una petició perquè s’investiguessin les sospites que hi havia al territori, perquè s’hi destinés recursos humans i tècnics i perquè tot el que s’anés coneixent es posés a disposició dels implicats. Nosaltres hem respost a aquesta petició, hem anat tan enllà com hem pogut i avui el tema queda tancat».

El director de Serveis Territorials d’Interior a la Catalunya central va comentar que, en la reunió que es va fer el maig, ja es va informar als implicats que s’havien dut a terme contactes amb aeròdroms i realitzat treballs d’identificació d’alguna avioneta per veure de quin caire era. El resultat va ser que no existien evidències que aquesta activitat es produís al territori, però es van comprometre a continuar avançant fins a esgotar totes les vies: «avui podem afirmar que hem arribat al final de la investigació. Això no vol dir que ens n’oblidem, ja que si tornessin a aparèixer evidències tornaríem a reprendre-les», va asseverar Llussà.

Pocs dies després de la reunió de maig es van conèixer uns resultats d’unes analítiques d’aigua de pluja que indicaven que no hi havia residus de cap producte químic. A partir d’aquí, els Mossos d’Esquadra van continuar treballant en dos àmbits: la procedència de les avionetes que sobrevolaven la comarca, tenint en compte els elements tècnics que necessitaven per ruixar elements químics, i la investigació de les empreses que subministraven iodur de plata. Tots els resultats van ser negatius.

Així ho van explicar ahir el cap de la Regió Policial Central dels Mossos, Miquel Esquius: «per una banda, es va treballar amb les analítiques d’aigua. Es van prendre mostres de les pluges que hi va haver durant l’estiu i el resultat va ser que no hi havia cap resta de iodur de plata. Per altra banda, s’han fet gestions amb aviació civil per identificar la majoria d’avionetes que els veïns havien vist. Cap no hi té relació i la majoria pertanyen a empreses reconegudes, sense cap vinculació ni possibilitat de poder fer aquesta sembra de núvols. També s’han fet gestions amb la inspecció tècnica d’avionetes per si s’havia trobat algun tipus de manipulació als aparells».

Els serveis d’investigació dels Mossos també van apuntar que s’havien fet diverses gestions amb les empreses que són venedores de iodur de plata a nivell estatal: «només hi ha dues empreses a tot Espanya que subministrin iodur, i les seves vendes han estat, gairebé totes, fora de Catalunya».

Els afectats demanen que no s’abaixi la guàrdia

L’alcaldessa de Castellar de la Ribera, Teresa Canal, va agrair la investigació exhaustiva que s’havia fet del tema arran de la denúncia l’agost del 2007: «entenem que aquesta investigació, si no s’han trobat indicis, quedi tancada, però demanem que no s’abaixi la guàrdia, perquè si hi torna a haver aquests vols, ho tornarem a denunciar. Vetllarem per la gent del territori que té la inquietud que això es resolgui».

Per la seva banda, l’alcalde de Solsona va dir que «tant de bo no s’hagi de tornar a obrir aquest procés», mentre que el president del Consell Comarcal, Marià Chaure, va agrair la feina de la investigació i va afirmar que es reprendrà si es tornen a repetir els fets.