L’admissió dels fets, però, ha permès al monitor evitar la presó, ja que les parts han arribat a un acord previ d’indemnització que ha fet suspendre el judici previst per a ahir al matí.

En el moment previ a la celebració de la vista d’ahir, la part acusadora, la Generalitat, i la defensa de l’acusat van establir l’acord de conformitat en la condemna. Prèviament, la fiscalia de menors també havia canviat el seu punt de vista de l’inici de la causa: ara ja no es reclamava una pena de presó per a l’encausat. Finalment, la jutgessa que va instruir el cas va decretar que el monitor hauria de pagar 6 euros durant 22 mesos i 16 dies (més de 12.000 euros) i que els menors haurien de rebre directament una indemnització de 18.000 euros pels danys causats. La sentència, que esdevé ferma pel fet d’haver estat pactada entre les parts que hi han comparegut, també fixa que el monitor queda inhabilitat per exercir la feina que feia durant 30 anys, ja que ha acumulat una pena de 10 anys d’inhabilitació per cada cas d’abús. Finalment, també es fixa una ordre d’allunyament dels menors.

La resolució judicial no ha satisfet els pares dels nens que es troben al centre de menors, que, un cop vista l’evolució del cas al jutjat, ahir es lamentaven del fet de no haver comparegut com a part acusadora. El pare dels menors va explicar que, després d’escoltar les explicacions de la Generalitat, que actuava com a acusació, van confiar en la seva tasca. De la mateixa manera, també creien que un fet d’aquesta gravetat els hauria permès recuperar la pàtria potestat dels fills, que tenen retirada des de fa anys. Aquesta sentència no intervé en el tema del retorn dels fills a la seva llar, que seria motiu d’una altra causa, segons que van explicar ahir, dijous, fonts judicials.

El pare dels joves implicats en l’afer se sentia enganyat per l’acord entre l’acusació i la defensa d’aquest cas i per la mateixa administració, que, segons el seu punt de vista, els va recomanar no presentar-se a la causa. La Generalitat va poder actuar d’acusació en tenir la responsabilitat sobre els fills, però aquesta situació no feia inviable que els pares també haguessin pogut actuar. Des de bon principi, però, en van quedar al marge i en la causa no hi han comparegut mai.

Ahir els pares van rebre la informació directament del Jutjat Penal 2 de Manresa, on s’ha fet la instrucció del cas. Tot i que la negociació entre les parts s’ha allargat durant diversos mesos, els pares dels infants asseguren que no en tenien coneixement i ahir es van sorprendre per la resolució.

La família dels menors, després d’haver passat per aquest cas d’abusos, assegura que els seus fills van tenir un segon incident, en el qual hi hauria implicat un familiar d’una parella que tenia els nens en acollida durant els caps de setmana.