No només no tenien la roba adequada, sinó que en el moment en què van arribar a les pistes els ducs de Palma, la infanta Cristina i l’exjugador d’handbol Iñaki Urdangarín, el comandament que hi havia al capdavant de la dotació els va fer treure l’impermeable, segons la denúncia que ahir va fer a través dels mitjans de comunicació el sindicat SME-CCOO. El departament d’Interior de la Generalitat ahir a la tarda no va voler fer cap valoració sobre l’acusació que li va arribar dels sindicats Mossos d’Esquadra.

Toni Lara, secretari general del SME-CCOO, va denunciar ahir que els agents destinats a les proves de La Molina van treballar a temperatures inferiors als -17ºC. El fred, que a aquesta temperatura ja és evident, però els diferents elements, com la manca de sol i el vent, feien que la sensació de fred arribés a temperatures de -30ºC. Lara va lamentar ahir que els agents de l’Àrea Regional de Recursos Operatius de la Regió Policial del Pirineu Occidental van haver de treballar amb la uniformitat reglamentària i la roba de què disposen per fer la feina diària, és a dir, unes botes de pell sense el material aïllant Goretex, dues granotes d’estiu, una samarreta tèrmica interior, guants, un tapaboques i una boina apelfada.

Amb aquesta roba, que és pràcticament la mateixa que porten per patrullar per una ciutat costanera, van passar els quatre dies de feina de les proves de La Molina. La queixa per la manca de material d’hivern adequat és una de les relamacions històriques del cos.

Des del sindicat SME-CCOO s’han mostrat especialment dolguts pel fet que els caps de l’operatiu de La Molina donessin l’ordre expressa de no prestar el servei ni des de garites ni des de l’interior dels vehicles, circumstàncies que els obligava a l’exposició de l’important fred que feia durant aquests dies.

Davant la situació de fred extrem, i malgrat les ordres rebudes, els agents van decidir usar un folre polar i l’impermeable que porten a les furgonetes. La decisió la van poder mantenir fins que Iñaki Urdangarín i la infanta Cristina van fer acte de presència, perquè aleshores els caps van ordenar als agents que fessin la vigilància amb les granotes habituals i cap altre cos suplementari. Per a Lara, es tractava només d’una «simple qüestió d’estètica».

Des del sindicat s’assegura que alguns dels agents van caure malalts fruit d’aquesta situació, tot i que es van mantenir al peu del canó sense causar baixa, i també s’assegura que alguns van tenir cremades pel fred. La denúncia del sindicat porta implícita la reclamació de posar fi a aquesta manca de roba d’hivern per als agents del cos que han d’actuar en una situació extrema.