La denúncia s’ha fet contra els propietaris del centre -que va rebre fa un temps autorització per passar de residència de gent gran a residència per a persones amb problemes de salut mental- per un presumpte delicte continuat d’apropiació indeguda i, alternativament, d’un delicte continuat d’estafa. Segons l’escrit presentat per la Fiscalia, se’ls acusa d’haver-se apropiat, presumptament, de diners d’alguns dels usuaris del centre. Ahir a la tarda, el propietari de l’establiment va manifestar a aquest diari que encara no havia estat cridat a declarar per cap jutge, i que preferia no fer cap comentari sobre el cas.

L’octubre del 2007, segons confirmaven ahir fonts del departament d’Acció Social i Ciutadania de la Generalitat, la conselleria va posar en coneixement de la Fiscalia un seguit de fets que, presumptament, haurien estat succeint en aquest centre. La denúncia de la Fiscalia, per la seva part, data de final d’aquest novembre i és adreçada contra Jacques T. K., Esther M. R. i «contra qualsevol altra persona que pel seu mutu acord amb els denunciats i la seva participació en els fets suposadament delictius que es narren pogués ser responsable penal dels mateixos», i va ser presentada basant-se en els resultats de les investigacions efectuades pels Mossos d’Esquadra. Les diligències d’investigació, s’afegeix, parteixen de la comunicació d’Acció Social a la Fiscalia, qui els trasllada un informe d’inspecció on, segons el fiscal, «es deixa constància de nombroses irregularitats detectades» al centre, «particularment en la gestió dels comptes bancaris dels residents i en la venda de pisos de la seva propietat». El fiscal relata que els denunciats «apareixen ambdós com a titulars de comptes bancaris on s’han transferit imports procedents de comptes de residents». La denúncia de Fiscalia relata que la investigació policial «ha posat de manifest, en l’estudi dels comptes corrents dels residents, distraccions d’efectiu sense justificar realitzades sense el seu coneixement, per part del denunciat o a favor de comptes titularitat de la pròpia residència o dels denunciats». Els fets, completa, «tenen lloc en un context de familiaritat entre els residents i el responsable del centre, de tal forma que aquells confien a aquest la gestió dels seus comptes i patrimoni». Els residents serien persones «vulnerables, amb un o altre problema mental i sense suport familiar proper o sòlid».

L’Ajuntament d’Olesa no havia rebut directament, fins ahir, cap queixa lligada als fets denunciats per la Fiscalia, segons explicava ahir l’alcalde i regidor de Serveis Socials, Jaume Monné, que assenyalava que «la major part, per no dir tots els residents d’aquest centre, són de fora d’Olesa».

Les darreres notícies que el consistori tenia amb relació a l’esmentada residència estan lligades a unes obres que s’estaven realitzant a les instal·lacions. Segons l’alcalde, «la Generalitat, a final del 2007, ens va comunicar que per seguretat tancaven, per dir-ho d’una manera, el centre, i es traslladaven els interns» a altres residències. Temps després, haurien tornat al centre.