El conseller d'Interior, Joan Saura, ha assegurat que el vent va ser el culpable de la mort dels cinc bombers durant l'incendi d'Horta de Sant Joan, el passat dimarts 21 de juliol a la tarda. En aquest sentit, ha indicat que les ràfegues van començar a bufar de forma inesperada amb ratxes de fins a 70 quilòmetres per hora, cosa que va encerclar les víctimes i va limitar el treball dels mitjans aeris i terrestres que treballaven a la zona. Saura també ha defensat l'actuació dels comandaments dels Bombers: ha assegurat que en cap moment van abaixar la guàrdia i que eren 'plenament' conscients del risc. Prova d'això, ha dit Saura, és que totes les unitats terrestres destinades a Horta estaven en actiu.

En aquest sentit, el conseller ha assegurat que els Bombers van escollir la millor estratègia per combatre el foc d'Horta de Sant Joan i sufocar-lo. Per això, ha indicat que el foc és l'únic culpable de les morts i que són totalment falses les crítiques que acusen al cos de manca de coordinació. D'altra banda, Saura ha recordat que aquest ha estat un dels incendis més complicats amb què mai s'han trobat els Bombers, ja sigui per la orografia del terreny i per les condicions meteorològiques que s'hi van donar.

Aquestes condicions, ha dit Saura, van dificultar molt el treball dels mitjans terrestres i van provocar que els bombers haguessin d'accedir en algunes zones a peu i treballar amb eines manuals.

Respecte la població d'Horta de Sant Joan, el conseller ha dit que entén els nervis que van passar perquè les flames estaven molt a prop del terme municipal. Tot i així, ha assegurat que prefereix les crítiques d'aquestes persones al fet d'haver de lamentar més víctimes humanes. El conseller ho ha dit pel fet que algunes persones del poble volien intervenir en les tasques d'extinció del foc, però els Bombers els hi ho van impedir.

En aquesta línia, Saura ha insistit en què havien de ser els professionals els qui havien de decidir com i de quina manera havien de combatre el foc. Per això, ha indicat que si algú estava preparat per combatre el foc, aquests eren els cinc bombers de la unitat d'èlit del GRAF, i tanmateix \u0096 ha lamentat el conseller- no van poder escapar d'una situació 'impossible de preveure'.

Per aquest motiu, Saura ha indicat que el vent va fer de 'trampa mortal' pels joves. En aquest sentit, ha indicat que les ràfegues van començar a bufar en diferents direccions i van acabar encerclant els bombers. Tot i així, ha insistit que els comandaments van ser en tot moment conscients del risc que suposava aquest incendi, tot i que la quantitat d'hectàrees cremades d'aquell moment no ho faria pensar en condicions normals.