Prop de la meitat de les denúncies penals que no són arxivades acaben amb un acord de conformitat entre la fiscalia i els advocats, cosa que evita la celebració del judici i la posterior espera de la sentència. En aquest acord, l'acusat reconeix l'autoria dels fets, el fiscal rebaixa la petició de pena i la pacta amb els advocats de la defensa i de l'acusació. Ara, amb l'objectiu d'agilitzar els tres jutjats penals del Palau de Justícia de la capital del Bages, la fiscalia d'àrea de Manresa-Igualada (que agrupa el Bages, l'Anoia, el Berguedà i Osona) i els col·legis d'advocats de Manresa, Vic i Barcelona van signar ahir un protocol per impulsar aquests acords i anticipar-los als judicis.

Fins ara, el problema de la gran majoria d'aquestes conformitats és que s'hi arriba el mateix dia d'assenyalament del judici, en una reunió a corre-cuita entre les parts abans que se celebri la vista oral. Això perjudica, d'una banda, els mateixos advocats i fiscals, que fins al dia de l'acord han hagut de preparar-se inútilment els judicis i, de l'altra, els testimonis i els pèrits citats a declarar, que han de marxar sense fer-ho després d'haver-se esperat hores al passadís fins que se suspèn el judici.

El fiscal en cap de Manresa-Igualada, Ramon Menac, va ressaltar ahir que els acords de conformitat són una mesura contra el "col·lapse" de casos que pateixen els jutjats des de la reforma del Codi Penal, que va incloure nous delictes de trànsit. Menac es va comprometre que els fiscals tindran "mentalitat oberta" a l'hora de negociar amb els advocats, amb l'objectiu que els acords arribin "durant el procés" i no el mateix dia del judici. "Això suposarà un estalvi d'esforços per a tothom", va subratllar, i el degà dels advocats de Vic, Antoni Molas, afegia que l'estalvi serà "de temps i de diners". El degà dels advocats de Manresa, Abel Pié, va confiar que "puguem evitar que els jutjats no estiguin tan saturats", mentre que el de Barcelona, Pedro Yúfera, va assegurar que els acords ajuden a "desjudicialitzar els temes".