L'import de la presumpta estafa col·lectiva comesa per una manresana de 56 anys, Maria Teresa V. T., pot superar els dos milions i mig d'euros.

És la xifra que ella mateixa ha reconegut haver rebut de 44 bagencs, que li van entregar els seus estalvis per invertir-los. Així ho ha fer constar en un document entregat al jutge, segons va revelar ahir l'advocada de l'acusació particular, Rosario Molina.

L'estafa, tal com va avançar Regió7 dissabte passat, podria afectar, però, una xifra molt més elevada de víctimes, al voltant d'una setantena, ja que la llista de l'acusada no inclou altres persones que també han denunciat haver estat víctimes de l'engany.

La dona va ingressar fa dos mesos a presó preventiva després d'haver-se negat a pagar la fiança, sota l'acusació d'un delicte d'estafa i un altre d'insolvència punible. L'Audiència de Barcelona ha de resoldre properament un recurs de la defensa, en què demana la seva posada en llibertat.

Els fets es remunten a uns anys enrere, quan l'acusada va començar a prometre a diverses persones inversions en petroli i en or a l'estranger, sense risc i amb un alt rendiment. En tots els casos, sempre explicava que havia treballat durant molts anys en una oficina bancària de Manresa i que acumulava molts anys d'experiència en inversions, sempre amb èxit. De fet, per guanyar-se la seva confiança seleccionava molt bé les víctimes potencials: procurava que tinguessin amistats en comú, que moltes vegades utilitzava per acabar de convèncer-les, o feia oferiments directament a persones conegudes seves. Algunes de les víctimes eren també antics clients seus de l'entitat bancària.

"És una dona amb una gran habilitat per enganyar. Sabia generar molta confiança i enredava molt bé la gent", assegura l'advocada Rosario Molina, que representa una bona part dels denunciants. Entre les víctimes, assegura, hi ha persones de tots els perfils: "gent gran, joves, empresaris, gent sense estudis, gent amb carrera, homes, dones... hi ha de tot".

Algunes de les persones a qui va convèncer van entregar-li quantitats poc elevades, però d'altres van lliurar-li una bona part o tots els seus estalvis "Alguns van donar 20 milions de les antigues pessetes, d'altres 30 o 35 milions...", explica Molina.

Inicialment, Maria Teresa V. T. va complir les promeses i va pagar els beneficis promesos, però, a partir del 2009, "va començar a pagar amb talons i pagarés que no tenien fons", explica l'advocada. La primera denúncia es va presentar fa un any. A hores d'ara, afegeix Molina, només han denunciat els fets 14 persones, "ja que moltes no s'atreveixen a fer-ho perquè tenen por de no veure mai més els diners".

El cas el porta el jutjat d'instrucció 3 de Manresa i, en aquests moments, està investigant l'estat i els moviments de tots els comptes corrents de l'acusada, molts dels quals són a l'estranger, en països com Andorra i els Estats Units.

Molina fa una crida a totes les possibles víctimes a deixar de confiar que l'acusada els torni els diners i a presentar la denúncia "per poder determinar amb exactitud l'abast dels fets".