La matriarca del clan berguedà dels Catoño, Cristina Ballesteros, de 60 anys d'edat, va ser detinguda al Perú a final de gener passat després de ser sorpresa amb tretze quilos de cocaïna en un aeroport del país. La dona va ingressar de forma preventiva en una presó de dones del Perú, on continua reclosa a dia d'avui.

La detenció va tenir lloc el 27 de gener passat a l'aeroport peruà de Cusco, segons van explicar fonts del cos de policia del Perú. Concretament, Cristina Ballesteros Borja va ser arrestada per la Divisió Antidrogues d'aquest aeroport, després de ser sorpresa amb més de tretze quilos de clorhidrat de cocaïna en dues maletes, segons les mateixes fonts.

La cap dels Catoño va arribar a la ciutat de Cusco en qualitat de turista i, en el moment de la detenció, es disposava a retornar a l'aeroport de Lima. Allà, havia d'agafar un altre avió que la retornés a l'estat espanyol, que era presumptament el destí de la cocaïna.

En el moment dels fets, la dona pretenia ingressar a la sala d'embarcament de l'aeroport amb dues maletes de material sintètic de colors taronja i plom. A l'interior d'elles, hi havia amagats presumptament tretze quilos i mig de cocaïna.

La policia va escorcollar-hi les maletes a causa de la seva actitud sospitosa, i va ser aleshores quan va trobar la droga, camuflada a l'interior de 25 polos. El magistrat Carlos Pérez Sánchez, de la Fiscalia Especialitzada Antidrogues de Cusco, va concloure que el material sotmès als reactius es tractava de clorhidrat de cocaïna, amb un pes total de 13 quilos i 552 grams. La policia va detenir Cristina Ballesteros per un presumpte delicte contra la salut pública (tràfic il·lícit de drogues), sota la modalitat de burrier, acusació que va ser ratificada per un representant del ministeri públic.

Després de ser detinguda Cristina Ballesteros va ingressar de forma preventiva al centre penitenciari de dones de Quencoro. Actualment, la dona continua ingressada en aquesta presó, segons van confirmar ahir a aquest diari fonts de l'Institut Nacional Penitenciari del Perú. La berguedana està sent assistida per una advocada d'ofici del país, mentre la policia investiga la possible relació de la matriarca dels Catoño amb una banda internacional de tràfic.

Cristina Ballesteros té un llarg historial d'antecedents a Catalunya també per tràfics de droga, igual que altres membres del clan Catoño. Actualment, la matriarca es trobava en llibertat, de forma que va poder viatjar fins al Perú i pretenia tornar a l'estat espanyol.

A banda dels casos de drogues i d'altres delictes relacionats amb baralles, el clan dels Catoño ha estat conegut els últims anys per la seva participació en l'assassinat de Josep Maria Isanta durant la Patum del 2005. Un dels fills de Ballesteros va ser condemnat a una de les penes màximes, 43 anys de presó.