Les possibles contradiccions en la motivació del veredicte del jurat popular que ahir va exculpar el gendre dels Tous Lluís Corominas donaran peu als recursos de les acusacions davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que podria anul·lar el judici i ordenar la seva repetició.

Segons que han informat a Efe fonts judicials, l'acusació particular exercida per la família del presumpte lladre abatut per Corominas al desembre de 2006 ha decidit que recorrerà la sentència absolutòria davant el TSJC, mentre que la Fiscalia està estudiant el veredicte del jurat popular per a apel·lar-ho també.

Un dels arguments que donarien aliment a les apel·lacions són les contradiccions en què pugui haver incorregut el jurat en la motivació del seu veredicte, que el tribunal popular té l'obligació de redactar per justificar les seves decisions.

Concretament, les acusacions veuen incongruent el fet que el jurat base certes premisses del seu veredicte -com el moviment brusc de la víctima en el qual Corominas va dir que la va semblar veure una pistola- en la pròpia declaració de l'acusat en el judici, quan el propi tribunal popular reconeix per unanimitat que el gendre dels Tous ha canviat la seva versió dels fets al llarg del temps.

A més, per a l'advocat Josep Riba, lletrat de l'acusació particular, el veredicte absolutori peca de d'una clara "motivació errònia", en estar fonamentat en una interpretació "subjectiva" d'algunes de les proves que s'han presentat al llarg de les tres setmanes de judici.

Un dels principals arguments que utilitza el jurat per exculpar Corominas, en considerar que va actuar en legítima defensa mogut per un temor insuperable, és la prova pericial en què els forenses van admetre l'existència de l'anomenat "efecte túnel", una síndrome que pot distorsionar la percepció de la realitat en una persona sotmesa a una situació d'alerta o estrès extrem.

Això no obstant, segons el lletrat, els forenses es van referir a aquesta alteració en genèric, no aplicat al cas concret de Corominas, en què van descartar amb rotunditat que fos víctima d'una crisi de pànic quan va disparar contra els dos presumptes lladres.

Una altra de les premisses que, per a Josep Riba, és clarament incoherent és aquella en la qual el jurat va negar que Corominas tirotegés als presumptes lladres assumint el risc d'acabar amb la vida dels assaltants, quan, segons el seu parer, aquest perill és "evident" en el cas d'una persona que porta una pistola i la utilitza.

En posar en qüestió la motivació del jurat popular, si els recursos davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) prosperessin forçarien l'anul·lació del judici i la seva repetició, ja que un tribunal no pot esmenar un veredicte per errònia valoració de les proves en no haver presenciat la vista.

L'absolució de Lluís Corominas ha causat certa perplexitat en determinats cercles jurídics, que consideren que el jurat ha basat part del seu veredicte en arguments no estrictament jurídics als quals un tribunal professional no hauria estat permeable, segons fonts judicials consultades per Efe.