La magistrada del jutjat penal número 21 de Barcelona ha arxivat definitivament l'execució de la pena que fa més de dos anys es va imposar a dos manresans que van intentar tombar el toro d'Osborne del Bruc, a la A-2. La condemna consistia en una multa de 192 euros que, en cas de no ser pagada, podia ser substituïda per vuit dies d'ingrés penitenciari. Els dos acusats, però, s'han negat a pagar els diners durant tot aquest temps i ara, finalment, la magistrada ha donat el cas per prescrit.

Els fets es remunten al 31 de juliol de l'any 2008, quan els dos manresans, Jordi Garcés i Miquel Coma, van intentar sabotejar el toro del Bruc, que aleshores tornava a estar dempeus i que era considerat un símbol espanyolista. Durant l'acció, però, van ser enxampats in fraganti pels Mossos, que els van detenir i els van acusar d'un delicte de danys.

Finalment, però, els dos joves van ser condemnats únicament a una falta. La pena consistia en una multa de 192 euros per a cadascun. En cas de ser impagada, la condemna podia ser substituïda per un ingrés de vuit dies en un centre penitenciari. Els dos acusats van presentar un recurs d'apel·lació a la sentència, que va ser tombat a final del 2009.

Des d'aleshores, tots dos han rebutjat pagar la multa perquè consideraven "il·legítima" la sentència i perquè es negaven a "acatar" les lleis espanyoles. Per aquest motiu, es mostraven disposats, si calia, a "ingressar a presó, abans que acceptar la sentència".

Garcés i Coma van rebre fa més d'un any l'últim requeriment judicial per pagar la multa. Ara, finalment, el jutjat penal 21 de Barcelona ha emès una sentència en què arxiva la pena. En el text, la jutgessa diu que, en tractar-se d'una pena lleu, el cas queda prescrit després d'haver passat un any.

El toro del Bruc ha estat sabotejat diversos cops. De fet, pocs dies després de l'intent dels manresans, uns desconeguts van aconseguir tombar-lo. Des de llavors, Osborne ja no l'ha tornat a aixecar més.