Els qui el coneixen saben que Josep Anglada es va mantenir ahir fidel al seu estil. El president de Plataforma per Catalunya (PxC), que va ser jutjat a Manresa pel cas d'uns fullets xenòfobs distribuïts pel seu partit a Vic, va oferir en tot moment una actitud desafiant i de perdonavides durant la seva declaració al jutjat penal 2 de Manresa, on està circumscrit Osona. El líder de la formació ultradretana va interrompre diverses vegades el fiscal, va amanir les seves respostes amb comentaris irònics ("deu ser per una casualitat de la vida", va dir, per exemple) i, quan era assegut a la cadira, va rebre l'advertència de la jutgessa, Eva Diez, de fer-lo fora de la sala si no deixava de conversar amb l'altre acusat, el secretari general de PxC, Juan Carlos Fuentes: "a l'acusat: si torna a parlar, abandonarà la sala. És el segon cop que li ho dic", va recriminar-li la magistrada. Anglada tampoc no es va deixar a casa el paper victimista: "el judici és una caça de bruixes contra mi", va proclamar als periodistes abans d'entrar als jutjats. A la sortida, després de set hores de sessió, es vantava d'haver tornat a ser el centre de l'atenció: "avui se m'ha donat molta publicitat".

L'objecte del judici és un fullet que van repartir membres del seu partit (PxC) a la campanya de les eleccions municipals de Vic del 2007, ple d'expressions ofensives contra els immigrants musulmans. El mateix Anglada va admetre ahir que molts dels tòpics que hi apareixien no sabia si es corresponien amb la realitat. Per aquest motiu, se'n va voler desmarcar del tot, en assegurar que no va ordenar ni la redacció ni la distribució del full.

Es tracta d'un pamflet que va aparèixer en nombroses bústies del centre de Vic i també en espais públics. El text simulava ser escrit per un immigrant marroquí que demanava el vot per a qualsevol partit, excepte per a la PxC. Per fer-ho, recorria als tòpics dels suposats privilegis que reben els immigrants, tot assenyalant que només els podrien continuar mantenint si governava qualsevol dels altres partits polítics. La redacció, marcadament grotesca, arribava a dir que els carnets de conduir marroquins només servien "per conduir camells pels bonics deserts saharauis".

El fullet incloïa les mateixes fotografies que es podien trobar aquells dies a la pàgina web del partit. Els acusats, però, van assegurar ahir que desconeixien qui era l'autor original del pamflet. Fuentes va dir que se'l va trobar a la bústia de casa seva, que el va trobar "graciós" i que va decidir fer-ne 3.000 còpies i distribuir-lo "amb un objectiu electoral, per guanyar vots". Era l'últim dijous de campanya, tres dies abans de les eleccions.

Tant Juan Carlos Fuentes com els altres integrants de la PxC que van parlar ahir com a testimonis van reconèixer que Anglada pren les decisions importants del partit i supervisa les accions electorals, així com les despeses. Però Fuentes va afirmar que, en aquest cas, va prendre la iniciativa ell sol sense consultar-la a Anglada "perquè no hi vaig donar més importància". També va afirmar que va pagar els 90 euros de les 3.000 fotocòpies, a compte de PxC, sense informar-ne el president.

"Totes les potestats del món"

Anglada, al seu torn, va declarar que no va veure el primer exemplar fins a l'última nit de campanya, la de divendres, quan era en un restaurant de Vic. Però va afegir que no en va fer cas perquè desconeixia la seva procedència. De fet, segons ell, no va tenir coneixement fins al mateix dia de les eleccions que membres del seu partit l'havien estat repartint. "Si ho hagués sabut abans, hauria manat que no s'hagués continuat distribuint", va dir, tot i que va reconèixer que no va sancionar ningú per haver-ho fet, malgrat que tenia la competència per fer-ho. "Jo, dins el partit, tinc totes les potestats del món", es va congratular.

Els Mossos d'Esquadra que van investigar el cas van certificar que se'n van distribuir "centenars d'exemplars", sobretot als barris de Vic amb una elevada presència d'immigrants, i que una gran part dels vigatans en va estar al corrent. Tant els agents com els membres de la comunitat musulmana de Vic que van declarar ahir (tots, en català) van assenyalar que l'objectiu del pamflet "era crear l'odi cap al col·lectiu", amb el risc de causar "un conflicte social" a Vic, "com el que hi havia hagut a Terrassa feia pocs anys". De fet, segons van dir, "hi va haver molta gent gran de Vic que es va creure realment que aquell fullet l'havia escrit un immigrant i va tenir por".

El judici va quedar vist per a sentència ahir. A la sortida dels jutjats, un Anglada exultant es congratulava d'haver estat protagonista. "El judici m'ha donat molta publicitat", va celebrar davant els mitjans de comunicació desplaçats a Manresa per cobrir el cas.