La Diputació de Barcelona ha amonestat un vigilant forestal de la Llacuna que va informar per Internet, a través de la xarxa social Twitter, que s'acabava de declarar un incendi a prop de la Pobla de Claramunt. L'organisme provincial considera que, amb aquest missatge, va divulgar informació reservada als equips d'emergències, amb el risc de ser aprofitada pels piròmans. El vigilant amonestat es defensa i assegura que va escriure el tuit després d'haver donat els avisos corresponents als Bombers i a les ADF, sense abandonar el seu lloc de treball i sense deixar l'escolta de la seva emissora.

El foc es va originar el 4 d'agost al paratge del Pujol de la Guàrdia, a prop de la Pobla de Claramunt, a l'Anoia. La columna de fum va ser albirada pel guàrdia de la Llacuna i de Santa Maria de Miralles, Abel Galisteo, que forma part de les patrulles de vigilància i prevenció d'incendis contractades per les ADF a través de la Diputació.

Després d'alertar de l'incendi a través de la seva emissora i d'assegurar-se que la informació fos rebuda pels equips d'emergències, Galisteo va decidir publicar un missatge al Twitter informant del foc i de la seva situació. Posteriorment, va escriure un altre tuit en què mostrava la seva inquietud pel retard de l'arribada dels Bombers, segons va explicar ahir a aquest diari el cap de la secció d'Incendis Forestals de la Diputació, Miquel Àngel Villamuera, responsable de l'amonestació. Els missatges van ser detectats pel coordinador comarcal dels vigilants.

Villamuera aclareix que l'amonestació no suposa conseqüències econòmiques ni laborals, sinó que té com a objectiu "deixar per escrit que no es pot repetir aquesta situació". I argumenta l'amonestació d'aquesta manera: "estem treballant en una activitat d'emergència que suposa un risc i que requereix discreció. Una persona contractada per fer una feina concreta no pot llançar aquesta informació per Internet. Si ho fa, ho ha de fer fora de la seva activitat laboral, sense fer referència que és un treballador del Pla de Vigilància d'Incendis". Segons afegeix, la informació publicada al Twitter "podia orientar qualsevol persona que tingués la intenció de provocar un foc. I no hem de donar facilitats a cap piròman. Si algun dia decidim utilitzar les xarxes socials per a aquest tipus d'informacions, ho faran les persones que s'indiquin expressament, però no els guardes forestals".

El vigilant, Abel Galisteo, de 24 anys, manifesta que "ho he passat molt malament amb l'amonestació", que assegura que no comprèn. "Jo vaig fer la meva feina correctament i l'únic que vaig fer, a més, va ser escriure el missatge a través del Twitter, com a cosa complementària. No vaig tardar ni 50 segons a escriure-ho", afirma.

"Un excés de zel"

Galisteo ha rebut el suport del col·lectiu de bombers voluntaris de la Llacuna, que és qui ha denunciat el cas. Miquel Torrents i Josep Segura, membres del col·lectiu i expresidents de l'ADF de la Llacuna, consideren que la Diputació "ha actuat amb un excés de zel" amb l'amonestació, quan Galisteo "simplement volia avisar i ajudar qui ho necessitava en aquell moment".

Alhora, elogien la professionalitat del vigilant: "és una persona que en el tema de la prevenció i extinció ha dedicat sempre tot el seu esforç, de forma individual i també com a membre del cos de bombers voluntaris de la Generalitat". I llancen aquest missatge a la Diputació: "sàpiguen que les xarxes socials són un mitjà de comunicació immediat i directe amb la societat. Nombroses persones vinculades al món de la prevenció les utilitzen de manera habitual".