Quan a partir de la tercera setmana de juny es comencin a segar els primers camps de cereal, amb el risc d'incendi que aquesta activitat sempre comporta, a la Catalunya Central hi haurà en servei 151 bombers menys que l'any passat, cosa que significa una reducció del 21%. El departament d'Interior ha retardat enguany fins a l'1 de juliol el reforç de personal amb motiu de la campanya antifocs, mentre que fins l'any passat sempre es posava en marxa el 15 de juny. A més, aquest any es contractaran 26 reforços menys que el 2012 a les comarques centrals, una reducció d'efectius que en el conjunt del país arriba al centenar.

Durant la seva compareixença a la comissió d'Interior del Parlament, el conseller Ramon Espadaler va justificar ahir el retard en la contractació de reforços pel fet que la gran majoria d'incendis forestals es produeixen els mesos de juliol i d'agost, mentre que el juny, de mitjana, es crema en el conjunt de Catalunya una vuitena part de l'àrea forestal que, per exemple, es crema només el mes de juliol.

Tot i així, en els darrers anys, el Bages, l'Anoia i les comarques de Lleida han patit alguns dels focs més importants la segona quinzena de juny, causats principalment per la maquinària agrícola que en aquesta època ja treballa en els camps de cereal. L'any passat, per exemple, a mitjans de juny ja es van declarar incendis d'envergadura a la Segarra. El 29 de juny, un foc declarat a l'entorn de Calaf va cremar 909 hectàrees (en aquella ocasió, causat pel motor calent d'un cotxe en un voral). I el 2009, durant la segona quinzena de juny també es van declarar focs agrícoles i forestals amb desenes d'hectàrees cremades al Bages.

De totes maneres, enguany s'arribarà el mes de juny amb una situació climatològica molt diferent de l'any passat, quan hi havia una important sequera. Aquest any, la primavera plujosa i les previsions d'un juny poc càlid fan preveure a priori un mes poc problemàtic pel que fa a incendis. En declaracions a aquest diari, el director d'Emergències de la Generalitat, Ramon Parés, va indicar que "aquest any sembla que l'inici de la campanya de cereal es retardarà" i va indicar que "altres anys, de mitjana, es declaraven més incendis el maig que el juny, i, en canvi, enguany el maig ha estat tranquil".

Amb tot, el coordinador d'Unió de Pagesos, Joan Tatjé, es va mostrar convençut ahir que "el 20 de juny, com sempre, ja hi haurà les primeres màquines segant. Mai cap any s'ha començat després de Sant Joan". Els experts adverteixen que, malgrat la humitat, una onada de calor inesperada o l'entrada de forts vents pot fer augmentar de cop i volta el risc d'incendis, i més tenint en compte que les pluges d'aquesta primavera hagin fet créixer com mai la palla dels camps de cereal, amb la qual cosa s'agreujarà el risc de propagació.

La campanya antiincendis no només es retardarà al juliol, sinó que finalitzarà el 31 d'agost, enlloc del 15 de setembre. Durant aquests dos mesos, Interior contractarà un centenar d'efectius menys que l'any passat. A la Catalunya Central, s'incorporaran 114 bombers, enlloc dels 140 de l'any passat, és a dir, 26 menys. Si es té en compte, a més, que durant el darrer any la plantilla fixa dels parcs de bombers funcionaris i voluntaris de la Regió Centre s'ha reduït en onze persones, això significa que, en total, hi haurà 37 efectius menys. Durant la segona quinzena de juny, quan encara no funcioni la campanya, hi haurà, per tant, 151 efectius menys que els que hi havia en el mateix període de l'any passat. La dotació total a la Regió Centre serà de 548 efectius fins al 30 de juny i de 662 bombers a partir de l'1 de juliol.

Els reforços de mitjans aeris sí que estaran disponibles a partir del 17 de juny, segons va assegurar Parés a aquest diari. E aquest sentit, el conseller Espadaler va justificar la disminució de personal per prioritzar els mitjans aeris, que seran els mateixos que l'any passat (35 a tot Catalunya). "Segurament hi hauria més pau social si haguéssim reduït mitjans aeris i mantingut la contractació, però no tindria la consciència tranquil·la", va dir Espadaler. Pel que fa a les torres de guaita, aquest any se'n suprimiran quatre més a la Catalunya Central: tres a Cardona, l'Estany i Granera i una al Solsonès.