La fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) demana deu anys de presó per a una dona de nacionalitat nigeriana acusada d'haver obligat una immigrant del seu país a prostituir-se en un bordell de Manresa per pagar-li un suposat deute de 50.000 euros. La processada, Joy T., en situació regular a l'estat espanyol, serà jutjada avui a la secció 21a de l'Audiència de Barcelona.

Els fets, segons l'escrit de conclusions provisionals de la fiscalia, es remunten a principi de l'any 2009, quan l'acusada, mitjançant els seus contactes, es va comunicar amb la víctima, que vivia a Nigèria, a qui va prometre falsament un lloc de feina a l'estat espanyol que li permetria progressar.

L'acusada, afegeix el fiscal, va procurar a la víctima una quantitat de diners i la documentació necessària per poder passar les fronteres, tot falsejant la seva identitat. D'aquesta manera, la víctima va viatjar fins a França, des d'on va agafar un tren en direcció a Barcelona, on va arribar el 17 de maig del 2009. Allà, va ser recollida per l'acusada, que la va traslladar a un pis de l'Hospitalet. Segons el fiscal, l'acusada, Joy T., li va prendre els documents, el telèfon i els diners que se li havien facilitat a Nigèria.

L'escrit d'acusació pública diu que la processada, des del primer moment, va obligar la víctima a treballar per a ella amb l'objectiu de pagar un suposat deute de 50.000 euros, del qual mai no havia estat informada, pel seu trasllat i arribada a l'estat espanyol.

D'aquesta manera, segons el fiscal, l'acusada, aprofitant-se de la situació de necessitat de la víctima i valent-se dels contactes que mantenia en el món de la prostitució, va procurar a la víctima una plaça al prostíbul Club Cós 31, al carrer del Cós de Manresa. Allà, afegeix el ministeri públic, la immigrant va ser obligada a exercir la prostitució de forma continuada durant dos anys, des del mes de juliol del 2009 fins l'any 2011. Joy T., afegeix l'escrit de la fiscalia, va forçar la dona a ingressar la totalitat dels beneficis obtinguts per aquesta activitat als números de compte corrent de la processada. En total, la víctima va ingressar-hi 12.195 euros, segons consta en els ingressos bancaris. A més a més, Joy T., de forma periòdica, la trucava per controlar la seva activitat i advertir-li que, si deixava la prostitució, això comportaria conseqüències nefastes tant per a ella com per a la seva família resident a Nigèria.

La fiscalia tipifica aquests fets com un delicte contra els drets dels ciutadans estrangers i un altre d'afavoriment de la prostitució, pels quals demana conjuntament una pena de deu anys de presó, a més a més d'una multa de 3.650 euros. Igualment, demana que retorni a la víctima els 12.125 euros obtinguts per la prostitució i 10.000 euros més pels danys morals causats.

El prostíbul del carrer del Cós de Manresa va ser un dels quatre bordells de la ciutat que, el juny del 2011, van ser inspeccionats pel Cos Nacional de Policia, en una batuda que va acabar amb 21 detinguts entre els quatre locals. Un dels detinguts va ser el propietari dels quatre locals (incloent-hi, per tant, el del carrer del Cós), que va ser acusat d'un delicte d'afavoriment de la immigració il·legal, una altre relatiu a la prostitució i un tercer contra els drets dels treballadors.