El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va assegurar ahir que el crim de Santpedor, en què una anciana va ser asfixiada presumptament per un lladre, era "imprevisible", com els altres tres que s'han produït a Catalunya aquest inici d'any, i va voler tranquil·litzar la població explicant que els homicidis han baixat el 43% el 2013 a tot el país. Tot i així, va admetre que l'acusat, que ahir va ingressar a presó provisional, tenia un llarg historial de delictes violents.

Des de Santpedor, Espadaler va negar també que el col·lectiu de la gent gran sigui cada cop més vulnerable als delictes, tot responent així a l'advertència que havia fet l'alcaldessa santpedorenca, Laura Vilagrà. Tot i això, el conseller va dir que comprèn la sensació d'inseguretat que s'ha pogut instaurar ara a Santpedor a causa del crim i va afegir que s'intentarà combatre amb més presència dels Mossos i de la Policia Local al carrer. Malgrat tot, va ressaltar que el municipi bagenc manté una de les taxes de delinqüència més baixes del país.

Espadaler va fer aquestes manifestacions aprofitant una visita a Santpedor que ja tenia programada des de feia dies, amb motiu de la signatura d'un conveni per l'adhesió de l'Ajuntament a la xarxa de radiocomunicacions de seguretat Rescat. Una hora abans de la seva visita, s'havia fet a l'església de Santpedor el funeral per la víctima, Josefa Valenzuela Gallego, de 80 anys, que va tenir la presència de les autoritats locals.

El crim va ser comès la nit de dimarts a dimecres, quan, segons els resultats de la investigació, avançats ahir per Regió7, l'acusat, Javier B. R., de 31 anys i veí de Santpedor, va entrar a robar al pis on vivia l'anciana, al carrer Font Barrera, en ple nucli antic. Un cop a dins, va sostreure les joies de la casa i va acabar estrangulant presumptament la víctima, que va morir per asfíxia, en circumstàncies que la investigació ha de determinar. També va robar presumptament els comptadors de llum de l'escala.

Javier B. R., detingut l'endemà a la tarda pels Mossos, va declarar ahir davant del jutjat d'instrucció número 8 de Manresa, en funcions de guàrdia. La magistrada va decretar l'ingrés en presó provisional, sense fiança, pels delictes d'homicidi i de robatori amb violència en casa habitada.

No és, però, la primera vegada que Javier B. R. estarà entre reixes. En els darrers anys, ja ho ha estat per complir altres condemnes, i no només per robatoris i per danys de vehicles, sinó també per agressions sexuals i violència masclista, segons es va divulgar ahir.

Des del maig passat, tornava a ser al carrer, en règim de llibertat, sense cap condemna pendent. Des d'aleshores, segons l'alcaldessa, Laura Vilagrà, semblava estava "tranquil", i fins i tot feia tasques puntuals de jardiner a l'escola Llissach de Santpedor. Cobrava un atur carcerari de 426 euros i tenia la intenció de viatjar aquest cap de setmana a Sevilla. Durant aquest temps, a més, no havia tingut problemes amb la Policia Local, que, com en qualsevol altre multireincident, estava a l'aguait de la seva activitat. Des de feia anys, els Serveis Socials de l'Ajuntament feien un seguiment tant de Javier B. R., com de la seva família.

Les autoritats es mostraven ahir sorpreses per un crim que tothom considerava inesperat. El mateix conseller no es va cansar de repetir-ho. "Era un acte imprevisible. És altament probable que el mateix autor no anés a cometre l'homicidi", va dir, tot referint-se que la seva intenció inicial era únicament el robatori. "Res feia pensar fins ara que es pogués arribar a aquest extrem", va afegir, tot i que va reconèixer que la qüestió de la reincidència "s'ha de corregir en la propera revisió del codi penal" amb l'objectiu d'endurir les penes.

El crim de Santpedor va ser comès pocs dies després dels de Vilanova, Sant Gervasi i el Born (aquests dos úlitms, a Barcelona). Espadaler va destacar ahir que tots "tenen una naturalesa diferent" i que, tret del de Sant Gervasi, "els Mossos han pogut posar el presumpte autor davant de la justícia abans de 48 hores".

La resolució del crim de Santpedor i sobretot el del Born de Barcelona va fer que ahir nombrosos mitjans de comunicació visitessin Santpedor per assistir a la roda de premsa del conseller, que venia de Sant Vicenç de signar un altre conveni de la xarxa Rescat.