Un dels quatre neonazis detinguts per extorsionar un veí de Tarragona perquè pagués els advocats del cas Stroika és precisament un dels joves que han estat jutjats per aquests fets durant el darrer mes a l'Audiència de Barcelona, i que es trobava en llibertat condicional. Els altres tres detinguts no estaven implicats directament en l'agressió neonazi de Manresa.

Segons ha pogut saber Regió7 de fonts de la investigació, el detingut és Alberto F. F., veí de Tarragona, que s'enfronta a una petició fiscal de 37 anys de presó per l'agressió neonazi davant de la sala Stroika de Manresa, el 23 de març del 2012. El jove ara està a l'espera de sentència, però el 8 de juliol passat, segons han informat els Mossos, va ser detingut acusat d'haver extorsionat un empresari tarragoní perquè pagués la defensa i les indemnitzacions dels deu acusats que estaven en presó preventiva.

Després de la seva detenció, Alberto F. F. va ingressar a presó preventiva i, de fet, en l'últim dia del judici del cas Stroika, celebrat divendres passat, hi va assistir emmanillat, a diferència de tots els dies anteriors, en què ho va fer en llibertat.

Segons fonts dels Mossos, els quatre detinguts per extorsionar i agredir un empresari a Tarragona formaven part d'un grup en el qual hi havia també els processats pel cas Stroika. Precisament, la finalitat de les extorsions portades a terme per aquestes quatre persones detingudes era la d'aconseguir els diners necessaris per finançar la defensa dels acusats de l'atac neonazi a Manresa. En aquest sentit, els diners s´haurien utilitzat per pagar els advocats, així com la indemnització a la víctima ja que volien pactar una conformitat.

La investigació es va iniciar el dia 24 d´abril d´enguany quan els Mossos van tenir coneixement que un veí de Tarragona estava patint unes extorsions continuades per part d´un grup d´ideologia nazi que actuava sota el nom de CUSOS. Es tractava d´unes extorsions molt violentes en les quals, en un dels casos, van trencar-li el timpà d´una oïda a la víctima. Tot i que la víctima no ho va denunciar, el centre hospitalari on va ser atès va informar a la policia dels fets, seguint així el protocol establert en casos d´agressions.

La víctima anava assumint tots els pagaments que li exigien però, quan no els va poder afrontar, les amenaces es van materialitzar i van començar les pallisses i les agressions físiques. En total va arribar a pagar 2.500 euros però segons les investigacions n´havia de pagar 5.000 més.

Les primeres gestions d´investigació van permetre comprovar als agents que es tractava d´un grup vinculat amb el nazisme, molt violent i que simpatitzaven amb diversos grups radicals de seguidors d´equips de futbol de la lliga espanyola.

La finalitat de les extorsions era presumptament la de finançar la defensa de part dels membres del grup. I és que actualment deu integrants es troben a presó acusats d´una temptativa d´homicidi que va tenir lloc a Manresa, el 23 de març del 2012. Els fets van passar dues hores abans de l´inici d´un concert de caire antifeixista quan un grup de joves d´ideologia neonazi van agredir greument un grup de joves d´estètica oposada. Arran de la investigació del conegut com a cas Stroika es van detenir i imputar disset persones, deu de les quals van ingressar a presó de forma provisional.

Les detencions, tutelades pels Jutjats d´Instrucció de Tarragona, es van haver de precipitar perquè la Unitat Central de Segrestos i Extorsions va detectar que els autors estaven preparant una nova agressió i, fins i tot, van arribar a plantejar-se el segrest de la víctima. A banda de la detenció de quatre persones, els agents van escorcollar dos domicilis de Tarragona i Terrassa en els quals s´hi va localitzar una gran quantitat de material neonazi, diners en efectiu, armes blanques, documentació i banderes.

Un cop el Jutge va escoltar-los en declaració, va decretar l´ingrés a presó per a dos d´ells.