La família de l'home que va morir en una detenció a Sant Esteve Sesrovires el mes de juny vol demostrar que l'actuació dels dos agents de la Policia Local, imputats per un presumpte delicte d'homicidi imprudent, va ser "desmesurada" i "sense motivació". L'autòpsia estableix com a causa de la mort més probable "una insuficiència respiratòria secundària" per "compressió extrínseca del coll" i detalla múltiples lesions.

El difunt, David, tenia 37 anys, era il·lustrador i vivia a Barcelona. No tenia cap vincle amb Sant Esteve Sesrovires però la matinada del 16 de juny, per motius que la família desconeix, es trobava en un polígon d'aquest municipi. El seu tiet matern, Carles Cussó, apunta que probablement es va confondre quan es desplaçava cap a un altre poble. Ara estava passant per una situació delicada i des dels 21 anys tenia un trastorn bipolar, tot i que en moltes etapes l'havia tingut controlat. Per això, la família creu que podria haver tingut un brot aquella nit: "probablement no sabia ni on estava ni què feia allà".

La família denuncia que els agents van "estrangular" el David en el moment de la detenció. L'informe de l'autòpsia especifica que la causa de la mort "més probable" és la "insuficiència respiratòria secundària per compressió extrínseca del coll". A més, en la interlocutòria, el jutge apunta que "la causa directa de la mort" podria ser "l'actuació dels agents que van practicar la detenció". El tiet lamenta que els agents apliquessin una força "desmesurada" en una actuació "sense motius" per reduir-lo. "Tenia un problema mental i el van tractar com un delinqüent en potència", lamenta.

Un policia declara al jutjat

Ahir va declarar un dels dos agents imputats als jutjats de Martorell, després que l'altre ho fes fa uns dies. Tots dos continuen en actiu a la Policia Local. Segons fonts consultades per l'ACN, el policia va explicar que la patrulla havia estat requerida al polígon per una trucada d'un vigilant. En arribar-hi, van veure una persona i van requerir que s'identifiqués en múltiples ocasions, però l'home no hauria respost. Després, es va posar a córrer, va caure i es va colpejar el cap. Aleshores, s'hauria resistit a la detenció amb una "actitud molt violenta". Durant la detenció, va afegir l'agent, els policies van aplicar els protocols establerts.