"La síndrome Killian Jornet és percep cada vegada més a la muntanya, amb un augment dels casos d'excursionistes inexperimentats que s'endinsen sense la preparació adequada". Així de contundent es mostrava ahir Carles González, bomber del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) en la presentació de les noves mesures per millorar la seguretat a Montserrat.

Segons González, malgrat que no s'ha produït un increment dels casos d'irresponsabilitats al medi natural -des de que el 2009 va entrar en vigor la taxa que obliga a pagar els rescats per negligència només s'han donat tres casos-, el bomber alerta que la majoria dels serveis que duen a terme "són amb persones inexpertes que no han planificat correctament la sortida", tot afegint que "s'ha de dur sempre un mapa i, el més important, saber-lo interpretar". I és que, en aquest any, ja s'han produït 77 rescats de persones perdudes al medi natural.

Segons dades dels Bombers, en el primer semestre de l'any s'han dut a terme 502 rescats al medi natural, tres quartes parts d'ells a la muntanya. Les xifres són encara més superiors a les nostres comarques: se n'han practicat un total de 93, 83 dels quals han estat a la muntanya. Montserrat i Pedraforca són les que engloben el major gruix, raó per la qual, conscients que any rere any Montserrat guanya visitants, Bombers, Patronat de la Muntanya de Montserrat i la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) s'han unit i han creat un grup de treball per millorar la seguretat a la muntanya catalana.